Ледове смачкаха пристанището в Силистра

Ледове смачкаха пристанището в Силистра
Ледовете, които на 100% сковаха река Дунав край Силистра, започнаха да се пропукват, тръгнаха надолу по течението и нанесоха големи щети на пристанището в града. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ледовете, които на 100% сковаха река Дунав край Силистра, започнаха да се пропукват, тръгнаха надолу по течението и нанесоха големи щети на пристанището в града.

Само за едно денонощие нивото на реката се покачи с около 2 метра и острите като стъкло ледени блокове са почти над кея. Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението, предаде БГНЕС.

Мостове от железопътни релси са сгънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове.

Грамадните ледени парчета като в Арктика откъснаха от брега туристически кораб и патрулния катер на Гранична полиция и бяха отнесени като детски играчки надолу по течението. За щастие, екипажите не са пострадали.

Девет товарни конвоя, които дни наред бяха блокирани в ледовете на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения. Местните хора са разтревожени от пораженията, които тепърва ще се видят и оценят.

Много собственици на пострадали плавателни съдове и служители на фирми, стопанисващи понтоните, се чудят какви действия да предприемат.

Река Дунав замръзва на 100% при Силистра за първи път от 20 години насам на 11 февруари тази година. Водният стоеж на Дунав при Свищов е 197 см – понижение от 7 см.

В останалата част от страната остава критична ситуацията в наводнените общини в Пловдивско - Садово, Раковски и Първомай. Там два язовира преливат контролирано. Постепенно се нормализира обстановката около опасния язовир „Сухия Скът“ край врачанското село Горно Пещене, чието ниво постепенно спада.

В село Бисер дежурен екип на РСПБЗН – Димитровград, работи за възстановяване и разчистване в селото. Нивото на река Бисерска е нормално и няма промяна.

Наблюдава се и нивото на река Марица на мостовото съоръжение край Харманли. Работи се по изграждане на засегнатите участъци на дигите в Харманли на река Олу дере, което в момента е затруднено заради нестабилност на земните маси.

#Силистра #пристанище #лед #Дунав #реки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници