Дунав се покачва, Силистра в опасност

Дунав се покачва, Силистра в опасност
Защитните съоръжения на България и Румъния са стари и се разминават в стандартите си, като на места българският бряг е укрепен с метър по-ниски диги от румънския. Снимка: „Фокус“
A A+ A++ A

Нивото на река Дунав край Силистра е 634 сантиметра и започват ежечасни наблюдения, след като само за денонощие то се е вдигнало със 197 см.

Образувал се е запор от ледени блокове, което може да доведе до преливане на реката, съобщи ръководителят на местното представителство на морската администрация Валентин Иванов, цитиран от Дарик радио.

От Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав казаха, че досега наблюдения за нивото са правени на три часа, предаде БТА.

Вчера в този участък е започнал ледоход. Отнесени са два пристанищни понтона, два туристически кораба в местното пристанище са „приклещени“ от ледените късове.

Екипажите на граничен катер и туристически кораб са успели с маневри да изтеглят плавателните съдове на безопасно място.

Ледоходът е застрашил и чакащите край Силистра конвои, някои от тях са се придвижили в румънски води.

По данни от морската администрация няма пострадали хора. Ледоходът в силистренския участък на Дунав е спрял тази сутрин.

От службата „Пожарна безопасност и защита на населението“ припомниха, че общините имат аварийни планове за действие при наводнения, които включват наблюдение на критичните участъци на дигите и надграждане при необходимост.

Вчера заради интензивното снеготопене в Южна България десетки къщи бяха наводнени, а в Пловдивско бяха разрушени и два моста заради придошли води.

Най-тежка бе ситуацията в Първомайско, където заради водосбора бяха наводнени близо 50 къщи. Над 1000 декара селскостопански площи също бяха залети.

#река Дунав #Силистра #ледоход #кораб #Пожарна безопасност и защита на населението #Южна България #Първомай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници