Актьорът Христо Шопов – отново в театъра

Актьорът Христо Шопов – отново в театъра
A A+ A++ A

Има актьори, чийто магнетизъм се усеща дори с мълчаливото им присъствие на сцената. Спокоен, ведър и излъчващ сила, Христо Шопов се завръща в театъра. През 2001 г. актьорът игра за последно в „Макбет“ в театър „Възраждане“ и сега отново там публиката може да го види в ролята на безсмъртния професор Джон Олдман – в пиесата „Човек от земята“. Премиерата е тази вечер.

Сценаристът на „Стар Трек“ и „Зоната на здрача“ Джеръм Биксби е автор на текста, по който през 2007 г. се снима и филм с участието на Дейвид Лий Смит (The Man from Earth). Киносценарият е преведен на български и адаптиран от режисьора Георги Михалков.

„Човек от земята“ е разказ за един сън, в който спомени от 14 000 години се стоварват върху нас, за да поставят въпросите на днешния ден, за да дадат отговори за днешния ден, за да върнат невидимото в живота ни“, коментира Михалков.

Набожна християнка, биолог, антрополог, историк, археолог и студентка гостуват на проф. Олдман, решил да напусне своята работа и града, където живее. Колегите му от университета го посещават с идеята да повлияят на неговото решение. Заедно те попадат в света на научнофантастичното, търсейки отговор на въпроса: „Вярвате ли, че може да съществува човек на около 14 000 години?“.

В актьорския състав са още Георги Златарев, Даниел Цочев, Ивет Радулова, Мариана Жикич, Роберт Янакиев, Христо Ботев и Яна Кузова. Изчистената сценография и костюмите са на Петър Митев (номинация за „Аскеер 2014“), а композитор на музиката е Иван Драголов.

Минути след предпремиерата на „Човек от земята“ Христо Шопов даде кратко интервю само за Новините.БГ, в което говори за новата си роля, фантастиката, участието му в тв сериалите и спомена за „Страстите Христови“:

Това е първата Ви театрална роля от близо 15 години насам. С какво Ви провокира образът на професор Олдман?

Стана ми много интересно, когато прочетох сценария. Гледах и филма. Знаете, че постановката е адаптация на оригинален сценарий. Просто ми хареса. Нищо специално.

Обичате ли научна фантастика?

Не много, ако трябва да съм честен. Но „Човек от земята“ го приемам за научна фантастика и ми беше много интересно.

Не става ли твърде бързо фантастиката реалност?

Зависи. За съжаление, не и в най-добрите области като медицината. Но иначе става. Нещата се движат по-бързо.

Има ли въпроси, чиито отговори не бихте искали да знаете?

Да. Не бих искал да знам отговорите дори на някои от въпросите, които задавам в представлението. Но не бих искал да влизам в подробности...

Има ли филм с Ваше участие, който да е променил личните Ви възгледи?

Не. Има филми, които са имали по-голямо значение за кариерата ми, но не бих казал, че са ме променили.

10 години след премиерата, какви асоциации предизвиква у Вас споменаването на кинохита „Страстите Христови“?

Същите, каквито и навремето. Остарял съм с 10 години, което е промяна. Иначе съм си същият.

Доскоро Ви гледахме в няколко тв сериала – „Четвърта власт“ по БНТ, „Къде е Маги“ (Би Ти Ви), „Дървото на живота“ (ТВ 7). Кой сериал гледате Вие в момента?

Не следя никой от сериалите по телевизията. Опитвам се да гледам по-малко телевизия. От българските сериали само „Столичани в повече“ ме забавлява искрено.

Христо Шопов е роден на 4 януари 1964 г. в София. Дебютът му на големия екран е през 1981 г. в семейната драма „Дишай, човече“, където партнира на майка си – актрисата Невена Симеонова.

Още по време на следването му в театралната академия режисьорът Иван Андонов го избира за главната роля във филма „Вчера“. Следват „Маргарит и Маргарита“, „Индиански игри“, „Любовното лято на един льохман“, „Очите плачат различно“, „Нощта на самодивите“, „Трафик“ и най-новите – „Love.net“, „Операция шменти капели“, „Лов на дребни хищници“.

Участва и в десетки американски и европейски продукции, като най-популярно е превъплъщението му като Пилат Понтийски в „Страстите Христови“ (2004, реж. Мел Гибсън).

Тази година отново ще гледаме Христо Шопов на големия екран – в „Досието Петров“ (реж. Георги Балабанов) и „Убежището“ (реж. Тодор Чапкънов).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници