Църквата цензурира изложба на млад художник във Варна

Църквата цензурира изложба на млад художник във Варна
Забраниха изложбата на Кокимото. Снимка: frognews.bg
A A+ A++ A

На 1 април Варненският и Старопреславски митрополит Йоан подаде оплакване до кмета на морския град Иван Портних, в резултат на което експозицията на Калоян Илиев-Кокимото е "забранена".

Причината за посегателството на църквата върху художественото изкуство са три колажа със свещеници с изплезени езици и духовници, които си мислят за жени, оръжие и мъже. В едно от платната Мария Магдалена е представена като еротичен образ. Паната са от 2010 година и вече са показвани на изложби в София и Пловдив.

Изложбата "Еротична нотка в колелата на християнската машина" трябваше да бъде открита на 5 април 2014 г. в Градската художествена галерия във Варна.

"Решихме да напишем отворено писмо от името на Фондацията, за да защитим Кокимото в този безпрецедентен случай на цензура и дискриминация в иначе "свободна" България...", се казва в писмо на Фондация "Стоян Камбарев".

"Цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими. С решението си Община Варна е пренебрегнала член 10, 11 и 13 от Европейската харта за правата на човека, под която България е сложила подписа си", се каза още в позицията на фондацията.

Варна кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година.

#църква #изложба #митрополит Йоан #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници