Менда Стоянова против по-нисък ДДС за лекарствата

Менда Стоянова против по-нисък ДДС за лекарствата
Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова се обяви против идеята за намаляване ДДС за лекарствата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова се обяви против идеята за намаляване ДДС за лекарствата.

„ДДС-то е основният приходоизточник. Ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, означава, че трябва да търсим компенсиране на приходите от други данъци“, каза Стоянова, цитирана от БНР.

Според нея по-нисък ДДС няма да доведе по поевтиняване, а и ще се наложи да се вдигнат други данъци.

„Приходите в бюджета трябва да се гарантират и те се гарантират от данъци. Различните ставки на ДДС за съжаление водят до неравнопоставеност на различните браншове, до изкривявания“, каза Стоянова.

„Ние имаме един такъв пример с туризма. Какъв беше резултатът от това - понижаване на цената на туристическата услуга, развитие на туристическия бранш в подходяща посока? Всички ние знаем резултата. Аз категорично смятам, че намаляването на ДДС на една или друга стока в никакъв случай не води до намаляването на цената за потребителите и не смятам, че това е правилният път“, посочи председателят на бюджетната комисия на парламента.

Междувременно „Синята коалиция“ отново внесе промени в Закона за данък добавена стойност за намаление на ДДС върху лекарствата и учебниците. Според сините по-ниското ДДС ще намали и цената им.

#Менда Стоянова #Стоянова #председател на бюджетната комисия #ДДС #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници