Найденов: Дърва за огрев не са търгувани на Стоковата борса

Найденов: Дърва за огрев не са търгувани на Стоковата борса
Дървата, изтъргувани на Софийската стокова борса, не са били дърва за огрев, а технологична дървесина, обясни Найденов.
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов отхвърли обвиненията на БСП, че на сесията на Софийската стокова борса са се търгували дърва за огрев.

„Това не са дърва за огрев. Разговарях с г-н Симов, тъй като съгласно наредбата ние можем да продаваме на Софийската стокова борса само обла строителна дървесина и технологична дървесина“, заяви Найденов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Информацията, която е излязла от борсата, е, че от 158 000 кубика 2600 са дърва за огрев – не, не са дърва. Това е технологична дървесина, която също се получава при добива на дърва за огрев. Не са разбрали служителите на Софийската стокова борса и са го подали грешно като информация. Г-н Симов се ангажира да направи съответното съобщение“, обясни министърът.

„Уточнението е: продаваме само обла строителна и технологична дървесина“, добави Найденов и обясни, че част от технологичната дървесина се добива при добив на дърва за огрев и затова се е получило объркване.

„Твърдението, че продавайки дърва за огрев, по някакъв начин сме повишили цената, не отговаря на истината, защото това са фючърсни сделки. Това, което е продадено сега, ще се добива в следващите няколко месеца. По никакъв начин те не биха могли да повлияят на цената на дървесината“, каза министърът.

Тъй като има определен дефицит на дърва за огрев и цената спекулативно се повиши, аз разпоредих на държавните горски предприятия да извадят от резерва си 1200 кубика дърва за огрев и да ги пуснат на 50 лева, за да може да се стабилизира цената“, каза министър Найденов.

Във връзка с поредните обвинения от страна на БСП в лицето на Корнелия Нинова и Димчо Михалевски, Найденов каза, че „и двамата трябва да говорят за това какво те са правили в годините назад“.

„Михалевски е най-големият специалист, той трябваше сега да говори за наводнения, защото е специалист по водни огледала – нали той създаде най-хубавото, най-скъпо водно огледало в света, така че, мисля си, че там може да коментира. Г-жа Нинова – тя е голям икономически експерт. Знаем, че тя беше заместник-министър. Разбира се, изгониха я най-безцеремонно от предишното правителство. Сигурно в годините, докато беше изгонена, нещо се е поусъвършенствала и вече разбира от гори. Има други специалисти в БСП по горите – аз се надявам дебатът да бъде с тях. С г-жа Нинова и г-н Михалевски по темата „Гори“, мисля, че няма какво да коментирам“", каза министърът.

#Мирослав Найденов #Найденов #министър на земеделието и храните #дърва за огрев #Софийска стокова борса #БСП #обвинения #Корнелия Нинова #Димчо Михалевски #заменки #Водно огледало

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници