Еккехард Нойрайтер: Българите стават все по-ориентирани към зелената идея

Еккехард Нойрайтер: Българите стават все по-ориентирани към зелената идея
Еккехард Нойрайтер
A A+ A++ A

Екехард Нойрайтер е регионален мениджър на АББ за България и мениджър „Продукти ниско напрежение“ за Румъния, България и Молдова.

Роден е в Германия и завършва инженерство в Техническия университет в Карлсруе.

Започва кариерата си в АББ през 1992 г. като производствен и проектов инженер.

От януари 1996 г. до юли 1998 г. е Генерален директор на новоучредената АББ Контрол ООД в гр. Петрич, България, и ръководи изграждането на новата компания.

Г-н Нойрайтер, читателите на Новините.бг Ви избраха за „Личност в Новините“ за 2013 г. в категория Бизнес. Поздравления! Какво е необходимо, за да бъде един мениджър успешен, особено когато ръководи бизнес в чужда държава?

За да бъдете успешен мениджър трябва да осъзнавате всички отговорности, да ръководите спокойно и в същото време да бъдете пример за много хора. АББ в България разполага с над 1500 служители и за мен шансът да работя с тях е една страхотна възможност.

Да управлявам бизнес в чужда за мен страна ми дава шанса на първо място да науча много нови уроци, да опозная по-добре културата и очакванията на хората. Важността на това как и къде управлявате съответния бизнес, е еднакво голяма. А намирането на правилния баланс е приоритетна задача за всеки успешен мениджър.

Какви са позитивите и негативите за една чужда компания, развиваща дейност в България?

АББ разполага с местни компании във всички държави, в които развива дейност. И аз вярвам, че чрез присъствието си в България ние, както и други чужди компании, функциониращи в България, внасяме международен опит на местно ниво и помагаме на хората да се развиват и да получават „ноу-хау“ от международни процеси. Ето защо аз силно вярвам, че ние носим повече позитиви за АББ и за България, отколкото негативи.

Колко далеч сме от един „зелен свят”?

Да се живее в зелен свят е въпрос на култура и разбирания. Наблюденията ми към момента в България са, че хората стават все по-ориентирани към зелената идея. Разбира се, да преминеш към зелен начин на живот не е нещо, което се случва за ден или месец.

Като част от глобалния ангажимент на АББ към развитието на един по-чист свят, ние ще дадем всичко от себе си да поддържаме политиката на компанията в нашата държава. За целта сме предприели активно участие на местно ниво в разработването на фотоволтаични и ветрови паркове.

Разработили сме мониторинг център в София, откъдето управляваме всички тези централи дистанционно. Към момента това е приносът на АББ към изискването всички европейски държави да произвеждат 25 % от енергийната си консумация от източници на зелена енергия.

Как може България да стане водеща страна във високотехнологичния сектор?

Първо, иновациите означават огромна стъпка напред. В България трябва да развиват дейност повече компании като АББ – фокусиращи се върху изследователска дейност и разработки.

Управлението на талантите и развитието на човешките ресурси също са важен фактор, който може да се разработи от компаниите в България, което ще доведе до по-конкурентна среда и по-високи резултати. Винаги е полезно да се дава добър пример – бих искал да посоча примери в софтуерния сектор или АББ също така, и да се привличат потенциални инвеститори с благоприятните в България условия като компетентност, квалифицирани и мотивирани хора, държавна финансова подкрепа и не на последно място – атрактивния корпоративен данък.

Какво бихте искали да кажете на младите предприемачи в България като страна, нуждаеща се от свежи бизнес идеи?

Разбира се, започването на бизнес изисква голяма смелост, както и отговорност. Но не забравяйте, че много бизнеси са започнали със страхотни идеи на студенти.

Това, което бих препоръчал, е първо да се занимават с това, което обичат, в област, която им допада; да знаят точно какво искат, да бъдат крайни – в смисъл да опитват неща, които никой не е опитвал, но да се стараят да спазват определени правила и да се държат по етичен начин.

В подобни инициативи от съществено значение е и доброто управление на времето. Би било препоръчително да имат и ментор, както и да проучват онлайн ресурсите, които днешно време са с голяма стойност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници