Енергийната комисия изслуша ЕРП-тата

Енергийната комисия изслуша ЕРП-тата
От дружествата цитираха отчети, с които да обяснят “финансовата яма”, в която са попаднали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на трите електроразпределителни предвиятия - „ЧЕЗ България“,“ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД и „Енерго-ПРО Варна“ ЕOOД , бяха изслушани в парламентарната комисия по енергетика.

На срещата ЕРП-тата заявиха, че паричните прихващания са нормална практика.

“Да се стоварва цялата тежест върху ЕВН е неприемливо, изходът от тази ситуация е всеки от участниците в системата да си поеме отговорността”, заяви вицепрезидентът на ЕВН Калина Трифонова.

Тя посочи, че отнемането на лицензите няма да помогне, а ще внесе допълнително напрежение в системата.

“Българските национални закони трябва да съответстват на европейските и считаме, че ЕВН не е нарушило нито един от европейските стандарти, дейността ни е легитимна търговска практика. В българските енергийни закони няма забрана за финансово прихващане, то е начин на плащане”, обясни Трифонова.

Управителят на Енерго-ПРО Стефан Абаджиев заяви, че поведението на дружеството отговаря на съществуващите регулации.

“Към края на 2013 г. дружеството ни работеше на оперативна загуба от 15 млн. лв., което създаде риск за финансовата му стабилност. Трябваше да защитим интереса си, за нас прихващането е възприето като логично действие и бе въпрос на оцеляване. Прихващането е нормална търговска практика и никога не сме получавали мнение от ДКЕВР или от другаде, че това е неприемливо”, коментира той.

“Последните два месеца е комуникирано в кореспонденция с НЕК и ДКЕВР, писмата са над 50, но в началото на месец януари сме информирали ДКЕВР за застрашената финансова стабилност на дружеството”, посочи Кремена Стоянова от УС на ЧЕЗ.

“Натрупването на дълг от НЕК към вас не се ли дължи на онези прогнози, които вие дадохте към края на 2011 г. за включването на новите мощности ВЕИ, защото цените се формират и от прогнозите. И на базата на какво сте направили тези прогнози за ниски цени и защо те не са се сбъднали”, запита трите дружества депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков.

От дружествата цитираха отчети, с които да обяснят “финансовата яма”, в която са попаднали.

На изслушването присъства и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предава БГНЕС.

#ЧЕЗ #ЕВН #ДКЕВР #НЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници