Правят от съборетини на село слънчеви цетрали за ток с преференциални цени

Правят от съборетини на село слънчеви цетрали за ток с преференциални цени
ЕВН
A A+ A++ A

Съборетини, бараки, стари селскостопански постройки и всякакви подобни стават малки фотоволтаични централи в обезлюдяващи се села. Става въпрос за инсталации уж за лични нужди, изграждането на които се стимулира от законодателството у нас и в ЕС. В повечето случаи обаче тук иде реч за заобикаляне и възползване от нормативната уредба. За това алармира новият регионален мениджър на EVN за България Александър Сипек.

В периода между 1 октомври 2018 г. и 1 януари 2021 г. на територията на Югоизточна България, която се обслужва от дружествата на австрийската компaния, са изградени 405 такива малки покривни централи с мощност до 30 киловата. А други близо 300 са в процес на присъединяване. По принцип идеята на стимулите за тяхното изграждане е произвежданата електроенергия да се използва за собствени нужди на къщата. А когато домът няма нужда от толкова ток, той да отива в мрежата и да се използва от другите потребители. Като по този начин общата консумация в мрежата става „по-зелена“. Но това са нещата на хартия. Според Сипек и колегите му от ръководството на „Електроразпределение Юг“ в масовия случай става въпрос за злоупотреба и възползване от законодателството от страна на некоректни хора. В огромната част от случаите такива микроцентрали са изградени върху необитаеми къщи, които съответно нямат никакво потребление на ел.енергия. Така цялата произведена от соларните панели трябва да влезе в електроразпределителната мрежа. Самото ЕРП по закон е длъжно да присъедини такива микроцентрали, което за него е инвестиция, която обаче не се откупува във времето. Паралелно с това губи и НЕК, който трябва да плаща тока от тези покривни инсталации на преференциални цени.

Още по-фрапантно изглеждат нещата, когато такива слънчеви централи се монтират върху полуразрушени къщи. Или пък изобщо не са върху къщата, защото покривът й е рухнал или пък е в толкова лощо състояние, че не може да издържи тежестта. Тогава фотоволтаичните панели се поставят директно в двора или пък върху външната тоалетна, или върху стара полуразрушена селскостопанска постройка, само и само да ги има, отбелязва Сипек. Той казва също, че този бизнес явно е доста интригуващ, защото от дружеството наблюдават как хора купуват такива необитаеми и често полурухнали имоти в почти обезлюдени села, а след това в тях се появяват такива фотоволтаични централи.

Институциите, най-вече в лицето на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), не реагират на сигналите и жалбите на EVN, позовавайки се на закона, че ЕРП-то е длъжно да присъедини такива централи към мрежата. В същото време местните власти показват, че според кадастъра там има постройка, а щом има, значи може да се изгради и слънчева микроцентрала.

Консумация на ток в такива имоти няма, съответно цялата произведена ел.енергия от тях трябва да се поеме от мрежата. Но тъй като става въпрос за малки или отдалечени села или вилни зони, там тя не е достатъчно мощна, за да поеме такива товари. Съответно ние трябва да инвестираме в тази мрежа, а възвръщаемост няма, защото в имота няма и потребление, нито в околните, или в някои случаи то е пренебрежимо малко“, обяснява Александър Сипек.

Още четете на iNews.bg

#села #фотоволтаични централи #ток #преференциални цени #ЕВН #Югоизточна България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай