Президентът отговори на ДПС: Няма да променям указа за ЦИК

Президентът отговори на ДПС: Няма да променям указа за ЦИК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевневлиев заяви категорично, че няма да променя указа си за назначаване на членове на ЦИК, който издаде в четвъртък, след като председателят на ДПС отправи тежки обвинения срещу държавния глава.

"Аз защитих закона. Очаквам и парламентът да си свърши работата", каза той и добави, че не взема страната на една партия и не води войни.

В петък Местан изпрати писмо до Венецианската комисия, председателя на ЕК, еврокомисаря по правосъдието и парламентарните групи в Европарламента, в което заявява, че Плевнелиев грубо е погазил основополагащия принцип на правовата държава за върховенството на закона с решението си да отнеме едно място в ЦИК от ДПС в полза на ГЕРБ

"В драстично нарушение на нормите президентът издаде указ, с който по един абсолютно дискриминационен начин лиши ДПС от едно от полагащите му се две места сред членовете на ЦИК и го подари на партията, която го номинира за президент, т.е. ГЕРБ. Така ГЕРБ получи 6 места, а ДПС остана само с едно. С това свое действие президентът не само че отказа да се съобрази с изискванията на Изборния кодекс. Той грубо погази основополагащия принцип на правовата държава за върховенството на закона", се казва в писмото.

Местан посочи, че е готов кандидатът на ГЕРБ да бъде избран за зам.-председател на ЦИК, "но за целта е необходимо президентът да коригира незаконния и дискриминиращ ДПС указ, като назначи полагащите се 2-ма от ДПС и респективно 5-ма, а не 6 членове от ГЕРБ. В резултат ГЕРБ пак биха имали 6 членове (5+1 зам.-председател).

"В противен случай в стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС ще остане огорчението, че вместо да обединява нацията, президентът я разединява чрез преднамерено дискриминационното си отношение към партията, която ги представлява", завършва писмото си Лютви Местан, предава БГНЕС.

#Росен Плевнелиев #ЦИК #Централна избирателна комисия #ДПС #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници