Плевнелиев назначи членове на ЦИК

Плевнелиев назначи членове на ЦИК
Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество”, заявява Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначава членове на Централната избирателна комисия.

При назначаването Плевнелиев е спазил принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, назначавайки по един член на ЦИК от „Атака“ и ДПС, петима, номинирани от „Коалиция за България“, и шестима от ГЕРБ.

В съответствие с Изборния кодекс двама от новите членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, непредставени в НС, но с представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от „Синята коалиция“.

В четвъртък държавният глава призова парламентарно представените партии да се обединят около консенсусно решение и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с обществена подкрепа.

„Това би гарантирало конституиране на ЦИК, която да се ползва с високо обществено доверие. Безспорно най-доброто решение беше партиите да отстъпят от теснопартийните си предпочитания и да подадат ръка на гражданското общество“, заявява Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #ЦИК #членове #Централна избирателна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници