"Синьо единство": Кабинетът докара НЕК до фалит, за да не вдига цените на тока

"Синьо единство": Кабинетът докара НЕК до фалит, за да не вдига цените на тока
Според „Синьо единство“, действията на разпределителните дружества /крайните снабдители/ са нормална търговска практика - прихващат сумите, които им се полагат. Снимка: mirogled.com
A A+ A++ A

Заплахата на министъра на енергетиката Драгомир Стойнев за отнемане лиценза на електроразпределителните дружества е повече от популистка и едва ли ще влезе в сила. Правителството задълбочава фалита в енергетиката, за да не вдига цените на тока и да не загуби изборите, заявиха от партия „Синьо единство“.

„Най-вероятно правителството ще тегли нови заеми или БЕХ ще емитира отново облигации за 1 млрд лв., защото в противен случай управляващите трябва да признаят, че решенията на проблемите, които сами създадоха в енергетиката, минават през увеличение на цената на тока и загуба на изборите в следствие на това“, се казва в позиция на партията относно кризата в енергийния сектор.

Според „Синьо единство“, действията на разпределителните дружества /крайните снабдители/ са нормална търговска практика - прихващат сумите, които им се полагат.

„Вместо да насочи усилия, съвместно с ДКЕВР и всички участници в сектора да приеме неотложни мерки за спасяването на българската енергетиката, министър Стойнев се фокусира върху отнемането на лиценза на дружества, които работят при регулирани, определени от държавния регулатор цени. Дори и ЕРП-тата да бъдат национализирани, което би било скандална мярка, неразплатените суми към производителите ще останат дължими, а недофинансирането ще продължи да трупа дефицити в системата“, твърдят експерти.

Според тях, популисткото намаляване на цената на електроенергията, което БСП и ДПС направиха в началото на мандата си, включително мрежовите такси трупат дефицити в системата, а НЕК със своите задължения от над 2,5 млрд. лева е в практически фалит.

#синьо единство #Драгомир Стойнев #ток #НЕК #ЕРП #БЕХ #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници