Военен пакт между Чехия, Унгария, Полша и Словакия

Военен пакт между Чехия, Унгария, Полша и Словакия
Споразумението, подписано от министрите на отбраната на четирите страни, включва ангажименти за съвместни военни учения и координация на разходите за отбрана. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Полша и Словакия, подписаха военен пакт за планиране на отбраната и създаване на обща бойна част под егидата на НАТО и ЕС, в отговор на украинската криза.

“Настоящата ситуация в Европа показва, че за съжаление военен конфликт, преди смятан за немислим, може да се случи”, заяви полският министър на отбраната Томаш Симониак.

Той заяви във Вишеград, Унгария, че украинската криза е показала важността на “по-динамично сътрудничество” между четирите страни в рамките на НАТО и ЕС.

Бойната част V4-ЕС ще бъде готова да участва в операции на НАТО и ЕС до 2016 г., каза още той и добави, че военното сътрудничество на страните от Вишеградската четворка е уникално в рамките на НАТО.

Унгарският военен министър Чаба Хенде посочи, че съвместната бойна част ще се състои от 3000 войници от четирите страни.

“Тя ще действа като регионална бойна част в рамките на операциите на НАТО и ЕС”, допълни Хенде.

Споразумението, подписано от министрите на отбраната на четирите страни, включва ангажименти за съвместни военни учения и координация на разходите за отбрана.

#Вишеградска четворка #Чехия #Унгария #Словакия #Унгария #НАТО #ЕС #Украйна #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници