Найденов: Целта на атаката срещу Харизанов е моята скромна особа

Найденов: Целта на атаката срещу Харизанов е моята скромна особа
Според министъра, ако няма политическата воля в негово лице, няма да се възстановят белите полета в балансите на хидросъоръженията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Целта на атаката не е бившият председател на Борда на директорите на „Напоителни системи“ Георги Харизанов, целта на атаката е моята скромна особа, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Това той каза по повод отстраняването на Харизанов от неговия пост като председател на Борда на директорите на „Напоителни системи“ заради повдигнато обвинение за присвояване на 50 хил. лв. през 2001 г.

„Това не е случайна атака. Атаката започна преди известно време, но случайни неща няма. Аз не мога да си обясня как се възстановява нещо отпреди 11 години. Това е засягане на огромни финансови интереси“, коментира той, цитиран от БГНЕС.

По думите на Найденов „Напоителни системи“ се оказаха на първа линия и денонощно точно служители на това дружество работиха да възстановят дигата край Свиленград.

„Дейността по възстановяване на баланса на хидросъоръженията започна с този Борд на директорите и там е „закопано кучето“, защото, когато се възстановят, ще се види колко милиони са източени, без да има документи за тях, и заради това изчезна цялата документация на Агенцията по хидромелиорации“, допълни той.

Според министъра, ако няма политическата воля в негово лице, няма да се възстановят белите полета в балансите на хидросъоръженията.

„Много милиони са изтекли. Единственият начин да бъдат засечени къде са отишли е да се довърши това, което съм възложил на сегашния Борд на директорите - да възстановят в пълния обем финансовия баланс на хидросъоръженията“, каза още Найденов.

„Те целят мен, но аз няма да спра. Срокът това да се случи е средата на годината и наближавайки средата на годината, много хора ги е страх, и когато се види разликата от излезлите пари, които са отишли някъде и ги няма, тогава ще се разбере защо е била атаката“, коментира той.

Земеделският министър обясни, че е предложил Харизанов да бъде освободен от председателското място, защото със закъснение от повече от месец му е съобщил, че срещу него има повдигнато обвинение.

Реално досегашният изпълнителен директор на напоителното дружество още от 13 януари тази година е обвиняем, но за това е уведомил министъра едва вчера.

„Той е бил длъжен да ме уведоми за възникналите обстоятелства. В момента, в който разбрах, информирах премиера. Не може с това обвинение той да продължи да бъде член на Борда на директорите на „Напоителни системи“, категоричен е Найденов.

Той подчерта, че е изключително ядосан на Харизанов, защото още на 13 януари не е отишъл при него и не го е осведомил за повдигнатите обвинения.

„Ако беше дошъл на 13 януари, щях да застана до него в този труден момент. Заради това, че мълча месец и половина, той си отива днес“, уточни земеделският министър.

„Моето вътрешно убеждение е, че той в края на краищата ще излезе невинен, но той сърба попарата, която сам е надробил заради това, че не ми каза“, заяви Найденов и обясни, че е посъветвал Харизанов да обжалва постановлението, с което е привлечен като обвиняем пред апелативната прокуратура.

През 2001 г. Харизанов е служител на фирма „СТОА“ и се намира, както сам твърди, в „изключително прекрасни отношения с управителя на фирмата“.

„Тогава научих, че е извършена кражба в офиса на фирмата. Бяха разпитани всички служители и аз доброволно се подложих на детектора на лъжата, и от 2001 г. никой по никакъв начин не ме е търсил във връзка с конкретния казус. Нямам никакво логично обяснение защо на 13 януари съм привлечен като обвиняем“, разказа самият той.

Харизанов обясни, че не е уведомил своевременно министъра за действията на прокуратурата само и единствено защото няма никакви притеснения, свързани с този казус, и призна, че вече е пуснал жалба до апелативната прокуратура. Той призна, че е било грешка, че не е казал по-рано.

#СТОА #обвинение #министър на земеделието и храните #„Напоителни системи“ #Георги Харизанов #Мирослав Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино