Хванаха 248 000 полски яйца без маркировка

Хванаха 248 000 полски яйца без маркировка
Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в края на миналата седмица засече влизането в голям търговски склад на 248 000 яйца от Полша, като едва половината от тях притежават необходимата маркировка.

Това каза на пресконференция по случай една година от създаването на БАБХ изпълнителният директор на агенцията д-р Йордан Войнов, предаде „Фокус“.

Войнов посочи, че яйцата са от две ферми в Полша. От началото на годината има забрана за търговия с такъв вид яйца – от кокошки, отглеждани в неуголемени клетки.

„Това е втори случай и ще уведомим ЕК, и ще нотифицираме тази констатация за всички останали страни членки – какво прави Полша“, категоричен беше той.

„248 000 яйца от Полша са заловени от инспекторите на БАБХ, половината от които са без съответната маркировка, и това се случва, преди да влязат в търговската мрежа“, посочи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

По думите на земеделския министър доставката от 248 000 яйца е била за веригата „Европа“.

„Ще бъдат обявявани всички. Не спестихме на „Кауфланд“ името, няма да спестим и на веригата „Европа“. Нека да знаят, че всички, които опитат, получават максималната глоба и ще бъдат оповестявани публично“, каза още Найденов.

„Яйцата не са по-различни заради това, че са от „нещастни“ кокошки. Ако полските ветеринарни власти хванат такива яйца от България, ще са безкомпромисни, затова и ние действаме така“, допълни министърът.

„Тези яйца не са влезли в търговската мрежа. Ние ги хванахме директно в камиона от доставчика“, допълни изпълнителният директор на БАБХ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници