Може да изгубим 150 млн. евро за енергийна ефективност

Може да изгубим 150 млн. евро за енергийна ефективност
Поради изчерпване на средствата от европейската схема за финансиране на проекти за енергийна ефективност има опасност България да загуби над 150 милиона евро. Снимка: eseotugabrovo.wordpress.com
A A+ A++ A

Поради изчерпване на средствата от европейската схема за финансиране на проекти за енергийна ефективност има опасност България да загуби над 150 милиона евро, заявиха от Асоциацията на консултантите на европроекти, допълвайки, че за тези средства чакат повече от 200 проекта, предаде 3e-news.net.

Един от проблемите е, че липсва яснота по какъв начин се класират проектите. „Съществува риск да не може да бъде спазено правилото „първи подаден проект – първи одобрен“, тъй като по проектите, които се подават, те се разглеждат с различна скорост“, коментира председателят на Асоциацията Кристина Цветанска пред БНТ.

До момента по схемата за енергийна ефективност са сключени общо 249 договора за близо 89 млн. евро. Наред с това обаче има подадени 771 заявления, докато бюджетът на програмата възлиза на едва 150 млн. евро., поради което бенефициентите се опасяват, че инвестициите им няма да бъдат признати.

#инвестиции #бюджет #правило #риск #европроекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници