Кабинетът одобри бюджет 2024, основната цел е младите да остават у нас

Кабинетът одобри бюджет 2024, основната цел е младите да остават у нас
A A+ A++ A

Кабинетът одобри проектозаконите за догодина за бюджета на Здравната каса, Държавното обществено осигурявани и за Държавния бюджет. Още в началото на извънредното заседание премиерът определи финансовата рамка за 2024 г. като "много добре подготвена" и "балансирана".

От своя страна финансовият министър Асен Василев обърна внимание на политиките в социалната сфера и подобряването на жизнения стандарт, като основната цел е младите хора да избират да остават в България.

Василев е убеден, че Бюджет 2024 може да издържи цяла година и ще се наложи актуализация, "само ако приходите са повече".

През март с решение на парламента ще се промени списъка с общински проекти, ако местните администрации не успеят да пратят инвестиционните си намерения между двете четения на проектозакона за бюджета, увери министър Асен Василев.

Макрорамката остава същата - 3% дефицит на начислена основа, средногодишна инфлация от 4,8 на сто и растеж на икономиката от 3,2%.

След среща с представители на ГЕРБ-СДС и ДПС миналата седмица първоначално предложеният вариант на капиталова програма и приходната част бяха намалени с 2 млрд. лева, което веднага се отразява и на намаляване на размера на максималния нов дълг, който можем да поемем догодина.

"Що се отнася до дълга, както е спаднала капиталовата програма, така са свалени и приходите, така че дефицитът остава същия. Но така или иначе размерът на дълга е намален с около 1 млрд. лв. по-малко от първоначално предвидения, тъй като това, което виждаме е, че няма нужда от допълнителни буфери, които да бъдат заложени", посочи Василев.

В Бюджет 2024 повече пари има за инвитро процедури. Увеличен е и размерът на помощта за бременност и раждане, а фокусът на всички политики е подобряване на доходите, заяви финансовият министър:

"Защото ако достигнем праг от около 65-70% от средноевропейските доходи, това, което показва европейската практика е, че това е момента, в който част от хората, които са напуснали страната, започват да се връщат обратно".

Премиерът Николай Денков изрази надежда, че финансовата рамка, тоест бюджетите на НЗОК, Държавното обществено осигуряване и Държавния бюджет за догодина ще бъдат приети в срок.

"Бюджетите не са просто таблици с числа. От тях зависят заплатите, строежа, поддръжката и ремонтите на пътища, училища и болници. От тях зависи развитието на регионите, буквално съдбата на всеки един гражданин в България", посочи той.

След заседанието на кабинета стана ясно, че засега в държавната хазна няма постъпили допълнителни приходи от "Газпром" заради наложената такса за пренос и внос на руски природен газ.

#бюджет #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници