Проф. Кьосев: Незрял е онзи, който твърди, че обществото е незряло за референдум

Проф. Кьосев: Незрял е онзи, който твърди, че обществото е незряло за референдум
Александър Кьосев. Снимка: www.nationallibrary.bg
A A+ A++ A

Политолозите и социолозите, които твърдят, че българското общество не е достатъчно зряло за референдум, не са достатъчно зрели, коментира проф. Александър Кьосев, член на Инициативния комитет за провеждането на референдум за изборна реформа, иницииран от президента.

Във вторник, след среща с президента Росен Плевнелиев, проф. Кьосев и представители на гражданската организация представиха декларация в подкрепа на нови изборни правила, които да гарантират честни процедури и максимално участие на гражданите.

„В нашите очи идеята за такъв референдум продължава многомесечните протести в България, които искаха същото – реално участие на гражданите във властта. Националният референдум ще даде възможност на Суверена сам да определя правилата, по които хората гласуват, а с това ще даде шанс на политическата власт да възвърне своята легитимност“, се казва в декларацията.

Проф. Кьосев увери, че зад гражданската организация не стои нито една партия или интерес. Той уточни, че в Инициативния комитет влизат хора от различни възрасти, с различни професии и различнаи политически възгледи.

Според него провеждането на общонационално допитване е логично продължение на протестите от лятото, които показаха, че обществото е готово да участва в политическия живот.

По време на срещата с гражданската организация президентът Росен Плевнелиев увери, че е мотивите му да предложи референдум за промяна на изборното законодателство са ниското доверие към институциите и към политиците, както и политическите конфликти.

#Александър Кьосев #Кьосев #Росен Плевнелиев #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници