Румъния сезира ЕК за отмяната на студентски заеми във Великобритания

Румъния сезира ЕК за отмяната на студентски заеми във Великобритания
Лондон посочва, че това е „предпазна мярка“, която се прилага, докато засегнатите лица докажат, че имат право да получават подобни кредити. Снимка: ibtimes.com
A A+ A++ A

Румъния сезира Еврокомисията заради отмяната от Великобритания на някои кредити, предоставяни на румънски и български студенти, съобщава румънското външно министерство.

В писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг и еврокомисаря по образованието Андрула Василиу, Букурещ „иска разяснения дали това решение отговаря на европейското законодателство“.

„Министерството иска да се увери, че приетите от държавите членки мерки не са дискриминационни към румънските граждани“, добавя източник от румънското министерство.

Британското правителство обяви през ноември, че е отменило кредитите за разходи по издръжката, предоставяни на румънските и българските студенти, заради „силно нарастване на молбите“ на младежи от двете страни.

Лондон посочва, че това е „предпазна мярка“, която се прилага, докато засегнатите лица докажат, че имат право да получават подобни кредити.

„Всички студенти, пребиваващи във Великобритания, са призовани да предоставят допълнителна информация, преди да получат следващите плащания“, подчерта правителството.

Но властите в Букурещ посочват „безпокойството на румънските студенти, които се смятат за дискриминирани спрямо колегите си от други държави – членки на ЕС“, предава БГНЕС.

#Румъния #Великобритания #България #Европейска комисия #студенти #кредити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници