Депутатите отхвърлиха задължителното гласуване

Депутатите отхвърлиха задължителното гласуване
„Да се гласува на избори е право на гражданите и по никакъв начин не може да съществува задължително право“, посочи Манолова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс отхвърли предложението на ГЕРБ за задължително гласуване.

На заседанието бяха гласувани допълнителни текстове между първо и второ четене.

Председателят на комисията Мая Манолова се възпротиви и на мажоритарния избор на 32-ма депутати, както бе на парламентарните избори през 2009 г.

Тя посочи, че ако има мажоритарна система, към която има засилен интерес, то това е германската.

„Да се гласува на избори, е право на гражданите и по никакъв начин не може да съществува задължително право“, каза още Манолова.

„Ние не приемаме подкупването на избиратели и предложението държавата да участва в съфинансирането на купуването на гласове“, каза още тя по повод новата идея на ГЕРБ задължителният вот да се стимулира с поименна ценна книга – ваучер за административна услуга на стойност 20 лева с валидност 2 години.

ГЕРБ не получиха подкрепа и в дебата за районните кметове, в който те настояваха кметовете да се назначават, а не да се избират, какъвто текст е залегнал в новия Изборен кодекс.

През 2010 г. депутатите от ГЕРБ направиха промени в Изборния кодекс, според които кметовете на райони се назначаваха. Сега от управляващото мнозинство коригират този текст.

Депутатите продължават обсъждането на проекта за нов Изборен кодекс в комисията между първо и второ четене, предава БГНЕС.

#задължително гласуване #Мая Манолова #ГЕРБ #нов Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници