Терор по време на Олимпиада

Терор по време на Олимпиада
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин едва ли е подозирал, че събитието, за което са похарчени близо $50 млрд., ще се превърне в такава заплаха за целия свят.

Ислямистка терористична група от Северен Кавказ пое отговорност за двата скорошни атентата в руския град Волгоград. Терористите заплашиха, че ще помрачат и Зимната олимпиада в Сочи. Във видеопослание двама мъже, седящи пред черни знамена с надписи на арабски език, говорят на руски и предупреждават Путин, че: „На Олимпиадата ще направим подарък за невинната мюсюлманска кръв, проливана по света. Това ще бъде също подарък за туристите, които отидат там“.

Говорейки за тероризъм по време на олимпиади, няма как да не споменем за Двадесетите летни олимпийски игри в Мюнхен, Германия, от 26 август до 11 септември 1972 година.

Участват 121 страни със 7134 спортисти - 6075 мъже и 1059 жени, състезаващи се в 195 дисциплини в 23 спорта. Рекорд е и броят на страните - представители на 121 национални олимпийски комитета. За пръв път България се класира в първата десетка по броя на спечелени олимпийски медали.

Игрите са белязани и от зловещ терористичен акт, който получава названието „Мюнхенското клане“. На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската паравоенна организация „Черният септември“ с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел. Още при вземането на заложниците са убити израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньорът му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис.

Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложници и на четирима похитители, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени, след като са разменени срещу отвлечен самолет на „Луфтханза“. При престрелката загива един полицай. Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет. На 6 септември на олимпийския стадион се провежда траурна церемония, на която не присъстват арабски спортисти.

Впоследствие Израел организира терористична група от офицери, работещи в неговите тайни служби, за намиране и убиване на останалите живи похитители. Те са убити, с изключение на Джамал ал Гашей. Главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск.

След убийствата на заложниците започва да се говори за прекратяване на олимпийските игри. Това обаче не се случва.

В голямо публично изявление тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение: „Игрите трябва да продължат“. През 1972 г. властите обявяват, че атентатът е извършен прецизно. През 2012 г., след разсекретяването на архиви, се разбира, че атентатът е бил извършен дилетантски. Преди Игрите е имало предупреждение за атентат от германското посолство в Бейрут. Властите са се опитали да прикрият грешките си посредством отбягване на самокритика и критика от една институция към други...

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви, че е убеден, че руските власти ще осигурят едни „безопасни и сигурни“ игри в Сочи - въпреки самоубийствените атентати и терористични заплахи.

Всяко голямо спортно събитие привлича вниманието на терористите. Те се опитаха да помрачат и игрите в Лондон чрез кибератаки. А дали игрите в Сочи ще бъдат почернени – предстои да разберем.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници