Спортист №1 за 2013 г. Иво Ангелов: Борбата ще загуби без Валентин Йорданов

Спортист №1 за 2013 г. Иво Ангелов: Борбата ще загуби без Валентин Йорданов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иво Ангелов бе избран за Спортист №1 на 2013 г., след като стана европейски и световен шампион по борба в кат. до 60 кг класически стил. Роден на 15 октомври 1984 г. в Перник. Между тренировките и световните турнири той успя да създаде едно красиво семейство със съпругата си Венета и дъщеря си Яна.

Световен и Европейска шампион, Спортист №1 на България и 3-ти на Балканите... Коя е следваща Ви цел?

Титла от Олимпиадата в Рио де Женейро през 2016 г.! Само да сме живи и здрави, подготовката да тече добре, както досега и ще преследвам тази цел. През това време има и други първенства, на които ще се боря за първите места.

Очаквахте ли толкова успехи за една година?

Винаги съм мечтал и съм вярвал, че ще успея, но не съм вярвал, че всичко това ще го направя за една година. Но след толкова години в залите и толкова много тренировки – накрая успехите идват. Това ме прави много щастлив.

Сигурно е имало и трудни моменти?

Имаше, да... Най-трудно ми беше, когато бях далече от семейството ми. Но благодарения на интернет, успявахме да скъсим дистанцията.

Промениха ли нещо във вас тези успехи?

В мен – не. Но интересът на медиите се увеличи. Но пък това ме мотивира да тренирам повече и да постигам повече успехи. От една страна е хубаво, защото по този начин успявам да популялизирам спорта в България, а и най-вече борбата.

Президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. Вие какво мислите за това решение?

Лично аз, както и всички други бивши и настоящи борци се надяваме г-н Йорданов да промени решението си. За 16 години управление, той доказа, че освен велик спортист е и много голям управник. Благодарение на него, дълги години борбата постигаше такива успехи и печелеше медали. Без него борбата ще загуби много. Няма друг достоен човек, който да го смени. Но наистина се надявам да промени решението си...

Липсва ли нещо на българския спорт?

Това е една много дълга тема... Липсва нещо, но за това трябва да помогнат много хора. Всичко започва още от ранните години в началните училища и часовете по физкултура. Дори и това, че казармата не е задължителна също се отразява много. Но и самите родители трябва да мотивират децата си да се занимават със спорт, а не да са постоянно пред компютъра вкъщи.

В събота, заедно със Станка Златева се видяхте с премиера Пламен Орешарски и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Държавата ще отпусне 3 млн. лева на федерацията по борба, но говорихте ли с тях и за развитието на спорта?

Говорихме, да, но не достатъчно. Аз много искам да благодаря и на Орешарски, и на Георгиева, че ни отпускат тези пари. С тях ще можем да проведем една пълноценна подготовка, което наистена е много важно за нас преди предстоящите първенства.

Следващият месец е Зимната Олимпиада в Сочи. Какво очаквате от нашите представители?

Не мога да кажа какво очаквам, защото знам какво нещо е за един спортист да отиде на Олимпиада. Но на всички ще стискам палци, ще ги гледам и ще викам за тях пред телевизора!

Какво си пожелавате за 2014 г. ?

Пожелавам на всички да са живи и здрави! Да вярват в себе си и да си помагат помежду си. Нека всички имаме много успехи през следващата година.

#Иво Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници