Експерт: Перспективите пред икономиката се подобряват

Експерт: Перспективите пред икономиката се подобряват
Световната икономика изпрати още една тежка година, смята професорът по икономика в Нюйоркския университет Нуриел Рубини. Снимка: infobalkani.wordpress.com
A A+ A++ A

„Световната икономика изпрати още една тежка година“, смята професорът по икономика в Нюйоркския университет Нуриел Рубини, предаде investor.bg. Според него през настоящата година представянето както на развитите, така и на развиващите се икономики ще се подобри.

Развитите пазари ще се възползват от дългото и болезнено петгодишно освобождаване от задължения в частния сектор, по-слаб застой във финансовия сектор (с изключение на Япония) и продължаване на политиката на вливане на пари.

Това ще допринесе за среден годишен растеж от около 1,9%. Повечето развити икономики (САЩ, Еврозоната, Япония, Великобритания, Австралия и Канада) едва ще достигнат пълния си потенциал за растеж, ако въобще го сторят. Домакинствата, банките и някои нефинансови компании все още страдат от високи нива на дълг, предполагайки продължително освобождаване от задължения.

Големите бюджетни дефицити и нива на публичен дълг ще принудят правителствата да продължат болезненото фискално приспособяване. А голямата несигурност от използваните мерки ще възпира частните инвестиции, допълва професор Рубини.

#Япония #Великобритания #Австралия #Канада #правителства #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници