В заведенията най-евтина е традиционната българска кухня
Ресторантите в България се специализират в предлагането на 29 типа кухни. Данните сочат, че най-голям е броят на ресторантите, предлагащи традиционна българска кухня, следвани от европейската, според сайта за заведения Alakart.bg.
Забелязва се, че най-малко като брой са ресторантите от висок клас – едва 3% от общия брой ресторанти в България. Сред тях се открояват най-много такива със средиземноморска кухня, което вероятно е съобразено с цената на рибата и морските дарове, които преобладават в менюто. Най-много пък са ресторантите с нисък и средно нисък ценови диапазон като общо обхващат 57% от пазара.
За да определи ценовите равнища на ресторантите в различните типове кухня, сайтът се позовава на цените на продукти, напитки и ястия, които се предлагат във всяко заведение. Например, ако вечеря, която включва супа, салата, основно ястие, десерт и 50 г водка, струва 20 или по-малко лева на човек, цените на ресторанта попадат в ниво ниски. Ако същата вечеря излезе от 20 до 30 лева, равнището е средно ниско, а когато сумата е от 30 до 50 лева – средно високо. Съответно вечеря над 50 лева на човек попада в категория високи цени.
Най-високи са цените в заведенията, предлагащи нетрадиционна за България кухня, например мексиканска, аржентинска, американска, мексиканска, ливанска, корейска и тайландска. Всички тези ресторанти са със средно високи и високи цени. Различно стоят нещата с индийската кухня, където има по-голям избор и не е трудно да се открие заведение със средно ниски и дори ниски цени.
Вегетарианците пък се радват на приятни места за хапване, изгодни дори за хора с нисък бюджет. Най-изгодно обаче хората могат да хапват в заведение с традиционна българска кухня.
Още по темата:
- » Постен гювеч, с който ще си оближете пръстите!
- » Никога не правете тези неща в кухнята! Опасно е за здравето
- » Лукойл трябвя дя внесе в бюджета 27,5 млн. лв., изчислиха от икономическото ведомство