В заведенията най-евтина е традиционната българска кухня

В заведенията най-евтина е традиционната българска кухня
Данните сочат, че най-голям е броят на ресторантите, предлагащи традиционна българска кухня.
A A+ A++ A

Ресторантите в България се специализират в предлагането на 29 типа кухни. Данните сочат, че най-голям е броят на ресторантите, предлагащи традиционна българска кухня, следвани от европейската, според сайта за заведения Alakart.bg.

Забелязва се, че най-малко като брой са ресторантите от висок клас – едва 3% от общия брой ресторанти в България. Сред тях се открояват най-много такива със средиземноморска кухня, което вероятно е съобразено с цената на рибата и морските дарове, които преобладават в менюто. Най-много пък са ресторантите с нисък и средно нисък ценови диапазон като общо обхващат 57% от пазара.

За да определи ценовите равнища на ресторантите в различните типове кухня, сайтът се позовава на цените на продукти, напитки и ястия, които се предлагат във всяко заведение. Например, ако вечеря, която включва супа, салата, основно ястие, десерт и 50 г водка, струва 20 или по-малко лева на човек, цените на ресторанта попадат в ниво ниски. Ако същата вечеря излезе от 20 до 30 лева, равнището е средно ниско, а когато сумата е от 30 до 50 лева – средно високо. Съответно вечеря над 50 лева на човек попада в категория високи цени.

Най-високи са цените в заведенията, предлагащи нетрадиционна за България кухня, например мексиканска, аржентинска, американска, мексиканска, ливанска, корейска и тайландска. Всички тези ресторанти са със средно високи и високи цени. Различно стоят нещата с индийската кухня, където има по-голям избор и не е трудно да се открие заведение със средно ниски и дори ниски цени.

Вегетарианците пък се радват на приятни места за хапване, изгодни дори за хора с нисък бюджет. Най-изгодно обаче хората могат да хапват в заведение с традиционна българска кухня.

#кухня #ресторант #заведения #цени #бюджет #меню

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници