Проектът за нов Наказателен кодекс приет

Проектът за нов Наказателен кодекс приет
С приемането на проекта за нов Наказателен кодекс от Министерския съвет дебатът по неговото обсъждане навлиза в същинската си фаза.
A A+ A++ A

Министерският съвет прие проекта за нов Наказателен кодекс

Новият НК възпроизвежда множество разпоредби, които са класически за наказателното право, и в частност за българската традиция.

В създаването на кодекса е използван опитът на българския законодател от 1896 г. до наши дни, както и постиженията на българската наказателноправна доктрина през целия период, отбелязва правосъдното министерство.

Настоящият Наказателен кодекс е в сила от 1968 г. и досега е изменян почти 100 пъти.

Изготвянето на новия кодекс е отнело повече от три години, като в създаването му са участвали водещи юристи – представители на академичната общност, върховни съдии, прокурори и на неправителствения сектор.

В приетия проект се предлага система на наказания, съществено променена в сравнение с тази на Кодекса от 1968 г. Тя включва седем вида наказания: лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор.

Наказанието лишаване от свобода остава основното сред предвидените наказания, а доживотният затвор без замяна отпада, тъй като се възприема като твърде нехуманно наказание заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените на това наказание.

С приемането на проекта за нов Наказателен кодекс от Министерския съвет дебатът по неговото обсъждане навлиза в същинската си фаза.

#Министерски съвет #Министерство на правосъдието #Наказателен кодекс #проект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници