Сирийската опозиция решава за "Женева-2" на 17 януари

Сирийската опозиция решава за "Женева-2" на 17 януари
На последното си заседание през ноември, коалицията заяви, че е готова да участва в мирната конференция при условие, че "Асад и другите с окървавени ръце" нямат роля в политическия преход. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийската опозиция отложи решението за участието си на мирнатата конференция „Женева-2“ след двудневен дебат.

Общото събрание на основната опозиционна сила "Национална коалиция" реши да прекрати дебатите и да проведе ново заседание в Истанбул на 17 януари, само пет дни преди конференция в Монтрьо, Швейцария.

Сирийският национален съвет, който е основен елемент в коалицията, заяви в петък, че ще бойкотира мирната конференция на 22 януари, ако президентът Башар Асад остане на власт.

"Сирийската опозиция има резонни колебания относно т.нар. мирна конференция "Женева-2“, заради зачестяването на атаките срещу цивилни и задълбочаващата се хуманитарна криза", заяви говорителят на турското Министерство на външните работи Левент Гюмрюкчу.

"Турция има желанието сирийската опозиция да участва в конференцията и да покаже ясна визия за бъдещето на Сирия", добави още той.

На последното си заседание през ноември, коалицията заяви, че е готова да участва в мирната конференция при условие, че "Асад и другите с окървавени ръце" нямат роля в политическия преход.

Въпреки желанието на опозицията, режимът в Сирия заяви, че свалянето на президента от власт не подлежи на преговори.

На конференцията в Монтрьо трябва да бъде взето политическо решение за прекратяване на гражданската война в Сирия, в която са загинаха повече от 130 хил. души, а милиони са бежанци, предава БГНЕС.

#Сирия #Башар Асад #криза #"Женева-2" #опозиция #мирни преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници