Банките ни са станали по-стабилни през 2013 г.

Банките ни са станали по-стабилни през 2013 г.
През новата 2014 г. процесът на редуциране на финансовата задлъжнялост на банковия сектор вече почти е приключил. Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

През новата 2014 г. процесът на редуциране на финансовата задлъжнялост на банковия сектор вече почти е приключил и банките, които ще бъдат принудени да продължат да набират агресивно средства от резиденти, за да намалят зависимостта от външно финансиране до устойчиви нива, са малко на брой, пише darikfinance.bg.

Новото също така е, че инфлацията намаля значително спрямо година по-рано и сега същите реални лихви по депозитите на резиденти са възможни при по-ниски номинални лихви. По-ниски разходи за финансиране ще направи възможно (при равни други условия) и цената на кредита за домакинствата и фирмите също да продължи да пълзи надолу и през 2014 г., прогнозират от сектора.

Според анализаторите, уязвимостта на българския банков сектор е намаляла през 2013 г. Няколко са факторите, които способстват за това, като с най-голяма тежест е приключването на процеса на редуциране на външната задлъжнялост и чувствителното забавяне на темповете, с които нарастват лошите кредити.

#банки #задлъжнялост #кредити #инфлация #фирми #домакинства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници