Българският политик говори на диалект и с клишета

Българският политик говори на диалект и с клишета
Политиците масово говорят на диалект.
A A+ A++ A

Езикът на българския политик се характеризира с клишета, диалект и чиновническо говорене, показват резултатите от изследване, проведено от езиковеди на Софийския университет.

„Няма езикова норма, която политиците ни да не нарушават", обяснява изследователят на политическа реч Владислав Миланов от Софийския университет, цитиран от „Преса".

По думите му с говоренето си властта масово създава усещането за едно и също празно съдържание, много думи, зад които обаче трудно се долавя нещо съществено.

„Лидерът на БСП Сергей Станишев често допуска отклонения, свързани с т.нар. променливо „я". Той казва „Две голЯми групи". При Бойко Борисов се среща противоположната тенденция - екане, което е характерно за западните диалекти: „Увеличаване на тЕхното застраховане, беха, щеха", обясни Миланов.

Според наблюденията на анализаторите предварително подготвените от екипите на политиците изказвания са направили родните управници до голяма степен мързеливи и неспособни да работят със словото, което най-ясно личи по време на редовния парламентарен контрол.

#политици #Сергей Станишев #Бойко Борисов #Владислав Миланов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници