Разсекретени документи хвърлят светлина върху атентата в Кербала

Разсекретени документи хвърлят светлина върху атентата в Кербала
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията, натоварена с преглед и оценка на документите за мисията на първия български военен контингент в Ирак през 2003 г., ще изготви предложение за разсекретяване на информация, която трябва да хвърли светлина върху обстоятелствата на атентата в Кербала.

От Министерството на отбраната съобщиха, че това трябва да стане до 16 януари 2014 г. Комисията бе създадена със заповед на военния министър Ангел Найденов, който обеща да направи всичко възможно максимален обем от информацията да стане публично достъпна и обществено достояние, предаде БГНЕС.

„Близките на загиналите в Кербала имат правото да знаят всички обстоятелства, засягащи трагичните събития”, заяви Найденов на десетата годишнина от атаката срещу българската база „Индия” в иракския град. По повод възпоменателните церемонии в памет на загиналите в Ирак българи министър Найденов посочи, че те са малка част от уважението и преклонението, които заслужават военнослужещите.

„Давам си сметка колко е трудно на опечалените близки и роднини без техните синове, бащи, съпрузи и ги уверявам, че скръбта ни е обща”, каза военният министър. „Всичко това ни напомня, че във военните мисии уроците често пъти се усвояват с цената на човешкия живот”, коментира Ангел Найденов, който изрази надежда, че „сме извлекли поуките от събитията в Кербала”.

Премиерът Пламен Орешарски също изрази съболезнованията си на семействата и близките на трагично загиналите български военни при терористичния атентат в Кербала.

Припомняме, че на 27 декември 2003 г. камион-бомба се взриви в близост до оградата на база „Индия”, където бе разположен българският батальон от състава на Многонационалните сили в Ирак. При нападението в Кербала загинаха петима български рейнджъри.

#Кербала #Ангел Найденов #Пламен Орешарски #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници