Европейската икономика посреща новата година в подем

Европейската икономика посреща новата година в подем
Германия и Великобритания ще се превърнат в локомотиви на икономическия растеж през настъпващата година. Снимка: barekov.com
A A+ A++ A

Германия и Великобритания ще се превърнат в локомотиви на икономическия растеж през настъпващата година, но статистиката регистрира признаци на подобряване на положението в почти всички проблемни страни, предава БГНЕС, цитирайки Дойче веле.

Настъпващата 2014 г. ще бъде различна за икономиката на еврозоната и целия Европейски съюз в сравнение с отиващата си 2013. След две години на рецесия и стагнация, предизвикани от дълговата криза, която принуди всички страни да предприемат строги мерки на бюджетни икономии, на Стария континент започва подем, макар и не толкова бърз.

Достигната е повратната точка

Според прогнозите на Европейската комисия, общият БВП на 28-те страни от ЕС ще нарасне през 2014 с 1,4%, а в 18-те страни от еврозоната – с 1,1%. "Рано е да празнуваме победа, но се умножават признаците, че европейската икономика е достигнала повратния момент", заяви в Брюксел европейският комисар по въпросите на финансите Оли Рен.

От лятото на 2013 статистиката регистрира в много страни от Евросъюза постепенно подобрявана на макроикономическите показатели. През декември потокът от добри новини видимо се усили. Те засягат преди всичко двата локомотива на предстоящия растеж – Германия и Великобритания, а също така двете знакови проблемни държави от еврозоната – Ирландия и Испания.

Най-голямата европейска икономика, германската, влиза в 2014 в отлична форма. Най-важният показател на деловите настроения, индексът Ifo, продължава да расте, при това особено бързо се подобряват очакванията на анкетираните 7000 компании за близката половин година. Директорът на мюнхенския институт Ifo Ханс-Вернер Зин нарече получените през декември данни "подарък от Дядо Коледа": "Перспективите за развитието на конюнктурата през следващата година са превъзходни".

Британците се стараят да бъдат "добри германци"

Безработицата в Германия остава ниска, броят на фалитите спадна до най-ниското ниво от 14 години, индексът на потребителското доверие GfK се покачи до най-високата си стойност от август 2007, борсовият индекс DAX е на историческия пик. При това положение ЕК предсказва, че през 2014 ФРГ я очаква растеж на БВП с 1,7%, а институтът Ifo прогнозира даже 1,9%.

Вторият локомотив на растежа в Европейския съюз ще бъде Великобритания. През декември британското правителство рязко преразгледа по посока нагоре своите икономически прогнози и обяви, че през 2014 БВП на страната може да нарасне с цели 2,4%. Скоро след това постъпиха данни за по-бърз растеж, отколкото се очакваше, намаляване на безработицата до най-ниското равнище за последните четири и половина години.

Една от причините за този успех е поетият от Лондон курс на реиндустриализация на страната. "Стараем се да бъде добри германци", пошегува се британският министър по въпросите на бизнеса, иновациите и квалифицираните кадри Винсънт Кейбъл, посочвайки, че във Великобритания обработващата промишленост формира в момента едва 11% от БВП, докато в Германия почти два пъти повече – 20%. Според него, само в английската автомобилна промишленост през следващите години се очакват инвестиции за 8 милиарда паунда.

Знаковият успех на Ирландия

След тежката световна криза от 2008-2009 отново набира предишната си сила и сферата на банковата и финансовите услуги – водещият отрасъл на британската икономика. Отражение на това в известен смисъл стана подемът на британския паунд – неговият курс към основните валути е близък до максималния за последните пет години, което даже предизвиква тревога в Банк ъф Ингланд.

Икономическият подем на Великобритания ще даде допълнителен импулс на съседна Ирландия – английският пазар е от принципно значение за нея. А положението в Ирландия има много голямо символично значение за цялата еврозона. Та нали "Зеленият остров" беше първата страна, която получи в края на 2010 извънредна помощ от създадения малко преди това европейски стабилизационен фонд и на 15 декември стана първата държава, успешно приключила програмата за бюджетно оздравяване.

"В края на януари или в началото на февруари ние отново ще се върнем на пазара", обяви веднага след излизането на своята страна изпод външна опека ирландският министър на финансите Майкъл Нунън. Ако насроченото емитиране на дългосрочни ирландски облигации мине успешно /в което почти никой не се съмнява/, това ще убедително свидетелство за ефективността на мерките, които стабилизационният фонд предписва на останалите страни от еврозоната.

Испания: обнадеждаващи сигнали от най-болните отрасли

Други потвърждения за правилността на избрания път ще бъде очакваната динамика на ирландската икономика. ЕК прогнозира ръст на БВП от 1,7% през 2014, а през 2015 – ускорение от цели 2,5%. След много години на "затегнати колани" ирландските потребители проявяват растяща активност на вътрешния пазар, защото равнището на безработица, макар и да остава високо, но през последните месеци бързо спада.

По правилния път е поела и Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната. През ноември стана известно, че в края на третото тримесечие, тя най-накрая изплува от двугодишната рецесия, а през декември Мадрид след Дъблин обяви за излизане изпод опеката на стабилизационния фонд, предоставил през 2012 извънредна кредитна линия в подкрепа на испанския банков сектор. Това свидетелства за стабилизиране на положението в едва ли не най-болния отрасъл на националната икономика.

Другият тежко болен испански пациент, пазарът на недвижими имоти, също започна да показва първите обнадеждаващи сигнали: през декември статистиката съобщи, че през третото тримесечие за пръв път от три години в сравнение с предходните три месеца е регистриран незначителен растеж на цените на апартаментите и къщите. В същото време Испания не може да отбележи кой знае колко значителна победа срещу безработицата, която остава висока.

Но като цяло в еврозоната тази есен за пръв път от февруари 2011 беше отчетено, макар и незначително, но все пак съкращение на безработицата. Малки движения в положителна посока дори се забелязват на гръцкия пазар на труда. След шест години рецесия, прераснала в очевидна депресия, през 2014 гръцката икономика също ще регистрира малък растеж – около 0,5-0,6%. Така че през настъпващата година във всички страни от еврозоната, с изключение на Кипър, ще се наблюдава икономически растеж.

#Германия #Испания #Ирландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай