Откриват статуя на Мандела в Претория

Откриват статуя на Мандела в Претория
A A+ A++ A

В градината на президентството на Южна Африка в Претория в понеделник, ден след погребалната церемония в село Куну, ще бъде открита статуя на Нелсън Мандела.

Събитието бе предвидено отдавна за Деня на помирението, 16 декември, който в страната е неработен. 16 декември се чества от XIX век, след създаването на Южноафриканския съюз през 1910 г. той е неработен, предаде БГНЕС.

До края на апартейда през 1994 г. десетки хиляди африканери са сe събирали на 16 декември пред паметника Вуртрекер – внушителен монумент, разположен на хълм в Претория, за да почетат предците си и да прославят расисткия режим.

В противниковия лагер 16 декември е денят на основаването на военното крило на АНК (Африканския национален конгрес), което извърши първото си нападение на 16 декември 1961 г.

След края на апартейда, когато Нелсън Мандела става президент, Южна Африка прави подбор на празниците си; 16 декември оцеля, но бе преименуват на Ден на помирението.

Точно този ден избра южноафриканското правителство, за да почете световната икона на помирението като открие статуя на Нелсън Мандела.

#Нелсън Мандела #Претория #Куну

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници