Да научим детето да се грижи правилно за зъбите си

Да научим детето да се грижи правилно за зъбите си
A A+ A++ A

Спането с палец в устата, заспиването с биберон или шише, поглъщането на паста за зъби са някои от така наречените лоши навици, които е добре да отстраним още в ранна детска възраст.

Ако детето заспива с шише, което не е пълно с вода, а с различни други течности, автоматично го абонираме за развитие на тежки кариеси в бъдеще. Захарта, която се съдържа в повечето сокове, полепва по повърхността на зъбите. Там, заедно с бактериите, които се намират в устната кухина, успешно атакува емайла и води до образуване на кариеси. Ако детето ви е свикнало да заспива с приятно на вкус сокче, трудно ще промените това, но с течение на времето и с постоянство ще постигнете желания ефект.

Ако детето е свикнало да заспива, смучейки палеца си, трябва да знаете, че този навик води до изкривяване на зъбите и неправилен растеж, което налага ортодонтска намеса. Повечето деца спират да си смучат пръстите на възраст между 2 и 4 години.

Започвайки да учим детето как да поддържа добра устна хигиена, трябва да обърнем внимание на това какво количество паста слага детето върху четката за зъби и дали част от вкусните детски пасти се поглъщат. При регулярното поглъщане на паста за зъби в детския организъм се натрупва много флуорид. Той може да причини състояние, наречено флуороза, при което по повърхността на зъбите се появяват бели или кафяви петна.

Ако детето поглъща паста за зъби, е добре да отделите време, за да му обясните как да мие и изплаква зъбите си.

За всички въпроси, които имате, както и как да подходите, за да изградите полезни навици у децата си, се обръщайте без притеснение към стоматолог.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници