Китай избра България за център по земеделие

Китай избра България за център по земеделие
Министър-председателят Пламен Орешарски участва във Втората среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Централна и Източна Европа и Китай ще учредят асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, а неин център ще бъде България, стана ясно от словото на премиера Пламен Орешарски пред международния бизнес форум в Букурещ.

„Приветстваме китайските предложения за сътрудничество в рамките на инициативата и сме готови да се включим активно в тяхното осъществяване съобразно възможностите и интересите си и в съответствие с политиките на ЕС“, отбеляза премиерът, цитиран от „СтандартНюз“.

Орешарски декларира българския интерес към съвместни инфраструктурни проекти, финансирани от китайската кредитна линия в размер на 10 млрд. долара за страните от Централна и Източна Европа.

Преди началото на форума Орешарски отбеляза, че може да поканим китайски инвеститори за автомагистрала „Черно море“, изграждане на тунел под Шипка и други проекти. По думите на премиера чрез кредитната линия от Китай могат да се финансират важни национални и регионални проекти, жп линии, магистрали, хидросъоръжения, пристанища, летища и др.

#Пламен Орешарски #Китай #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници