ГЕРБ не са готови за новия програмен период за усвояване на еврофондове

ГЕРБ не са готови за новия програмен период за усвояване на еврофондове
A A+ A++ A

"Не сме готови за новия програмен период за усвояване на еврофондове в сектор „Води". Не сме наясно каква е визията на правителството по отношение на реформата във ВиК сектора, окрупняване на ВиК сектора и осигуряване на необходимия ресурс.", заяви в интервю за  „Фокус" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов и народен представител в 42-рото Народно събрание.

„Не сме наясно каква е визията на правителството по отношение на реформата във ВиК сектора, окрупняване на ВиК сектора и осигуряване на необходимия ресурс", каза Лиляна Павлова.

„Правихме сметка, при условие, че има 1.5 млрд. лв., а нуждите са общо около 12 млрд., това означава, че 70 години ще ни трябват, за да инвестираме в мрежата, да я подобрим и докараме до състояние, което искаме. Нямаме 70 години и не можем да си позволим 70 години с този темп. Проблемът ще се задълбочава. Абсурдно е това, което се случва: 25 години неинвестиране в мрежата, лошо управление, раздържавяване, разпродаване, миксиране на собственост. Много важно е да започне този процес, за да може този 1.5 млрд. евро еврофондове да се добави с държавно финансиране, да се прецени какъв заем ще се вземе по най-изгодния начин, но да се инвестира. Поне за 17 години трябва да решим този проблем. Рискуваме от страна, богата на вода, имаме много сериозни количества води, реки, които могат да се ползват за напояване, за питейни нужди, да отидем в ранга на държавите, които обезсоляват вода и си внасят вода", каза Лиляна Павлова.

#Лиляна Павлова #води

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници