9 загинаха в наводнение заради скъсана язовирна стена

9 загинаха в наводнение заради скъсана язовирна стена
Карта на засегнатия от наводненията район. Карта: bTV
A A+ A++ A

Скъсаната стена на язовир „Иваново“ потопи в понеделник сутринта харманлийското село Бисер, в резултат на което загинаха девет души.

Късно вечерта в понеделник МВР потвърди информацията, че жертвите в Област Хасково са девет, като петима са от с. Бисер, което има население 800 души.

Две жертви има в с. Маджарово, а двама души, мъж и жена, са загинали на пътя Бисер–Иваново, след като са закъсали с джипа си в тиня и приливната вълна ги е ударила.

Триметровата приливна вълна е връхлетяла с. Бисер минути след 8 часа сутринта. За да се спасят, десетки хора там прекараха часове по високите етажи на къщите си, тъй като първите бяха под вода.

Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. Бедствено положение бе обявено в цялата Хасковска област.

Заради изпускане на язовир „Тракиец“ река Олудере преля и заля центъра на Харманли, откъдето преминава международният път за Турция. Придошлите води на реката затвориха изцяло движението от Хасково за ГКПП - Капитан Андреево. Селата Книжовник и Иваново останаха откъснати, след като придошлите води отнесоха мостовете. Десетки пътища в Хасковско са затворени заради наводнение участъци.

Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, свързващ България с Гърция и Турция.

В селото е създаден кризисен щаб, който се оглавява от вицепремиера Цветан Цветанов. Много от къщите са разрушени, над 200 са разрушени. Хората, които са останали без подслон, са настанени в старческия дом в Харманли или в училището в село Бисер. Допълнително ще бъдат изпратени няколко фургона.

Всички пострадали от наводнението в с. Бисер ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер по Закона за социалното подпомагане - 325 лева, отпусната от дирекция „Социално подпомагане“ - Харманли. Тя ще бъде част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото.

По-голяма част от хората са останали в селото. Все още не е ясно дали има хора в неизвестност, защото претърсването на пострадалия район продължава. 60 души бяха евакуирани с хеликоптери „Кугър“ на ВВС. В спасителната операция се включиха два хеликоптера от авиобаза „Крумово“. Служители на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на гражданите“ също се включиха в акцията, както и водолази, оборудвани с неопренови костюми и спасителни жилетки, и алпинист.

#наводнение #наводнения #Хасковска област #жертви #загинали #Бисер #Иваново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници