Бавят нарочно новите правила за евроизборите, твърди Кунева

Бавят нарочно новите правила за евроизборите, твърди Кунева
България не трябва да пренася погрешните изборни практики и в европейския вот, заяви Кунева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не трябва да пренася погрешните изборни практики и в европейския вот. Тук се нарушават изборните правила, това дава изкривен резултат, който ще е пагубен за българското представителство в Европейския парламент, заяви председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева на среща с представители на Венецианската комисия.

Меглена Кунева, Йонко Грозев и юристите на Движението обобщиха, че Изборният кодекс вече е трябвало да бъде променен, но процесът нарочно се отлага.

Те подчертаха, че изчистването на мъртвите души в избирателните списъци, неравният достъп до обществените медии на парламентарните и другите партии, купуването на гласове, скандалът с печатницата в Костинброд, манипулирането на резултатите, както и политическото влияние върху ЦИК са част от тежките проблеми на българската изборна система, които, оставени нерешени, биха застрашили баланса на представителност на България в европейските избори.

Според юристите на Движението комисията „Манолова“ в парламента е направила нужното да се проточи процесът максимално във времето, като е работила 4 месеца и на 17 октомври е приключила работата си с чернова на законопроект, раздаден на партиите, за да преценят дали да го внесат за разглеждане от Народното събрание.

На 19 октомври БСП обяви, че до седмица ще внесе законопроекта, но до този момент не е внесен, допълниха още юристите. Експертите от Венецианската комисията казаха, че са получили хартиено копие на български език на черновата на подготвените от комисията „Манолова“ промени и се запознават с документа.

#Меглена Кунева #Йонко Грозев #Европейския парламент #„Движение България на гражданите“ #Изборният кодекс #Венецианската комисия #Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници