Манолова: Депутатите обслужват лобито на големите вериги супермаркети

Манолова: Депутатите обслужват лобито на големите вериги супермаркети

прес

A A+ A++ A

Докато бившите партньори от сглобката си разменят удари, в Народното събрание се приемат тихомълком закони, които облагодетелстват големите икономически субекти. Вчера с подкрепата на депутати от различни цветове бяха приети облекчения за търговските вериги в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - лобито на най-големите вериги супермаркети си издейства практически освобождаване от фискален контрол при внос на храни.

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в своя позиция по повод приетите вчера промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

По нейни думи това е поредният удар над малките търговци и производители на хранителни стоки, защото според промените в ДОПК, ако една търговска верига внесе гаранция от 1 млн. лв., която според Манолова е напълно непосилна за малките магазини, тя няма да бъде проверявана при внос на храни.

“Малките търговци на храни ще бъдат проверявани, като ще продължи практиката и за технически грешки да им се запорира 30% от стойността на стоката до приключване на финансова ревизия. За големите търговски вериги, които реализират годишен оборот от близо 2 млрд. лв., внасянето на гаранция за 1 млн. лв. не е проблем - те така ще си спестят проверките” - сподели опасенията си Манолова.

Според председателя на Изправи се.БГ тези законови промени ще доведат до затварянето на още и още бакалии и малки магазини за хранителни стоки и цените на пазара ще се определят от големите търговски вериги без конкуренция.

“Да бяха направили тази гаранция поне процент от оборота, така че за тези, които реализират милиарди печалба, да е милион, а за тези, които правят оборот от десетина хиляди лв. - съответен процент. Така би било справедливо”, предложи бившият омбудсман и призова президента да наложи вето на промените в ДОПК, за да предотврати поредния удар над малкия бизнес

В допълнение председателят на Изправи се.БГ обвини депутатите в лобизъм в полза на големите търговски вериги: “Целта не е справедливост, а слугинаж към големите спонсори. Все пак идват избори.”

#Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници