Ненужни помощи при бедствия пречат на възстановяването

Ненужни помощи при бедствия пречат на възстановяването
Хранителни помощи за бедстващите във Филипините. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Експерти по спешна хуманитарна помощ предупредиха в понеделник да не се допуска повторение във Филипините на грешки от предишни хуманитарни кампании. Част от архипелага пострада сериозно от тайфуна "Хаян" - тропически циклон от V степен. Загиналите от супертайфуна могат да се окажат и 10 хил. души.

През 2004 година, след цунами, което уби 275 хил. души в Индонезия, Индия, Шри Ланка и Тайланд, по света започна оживен дебат за организацията на спасителните работи, естеството на международната помощ и средствата, насочвани за възстановяване на засегнатите райони.

Много организации за помощ, като например Британският Червен кръст (British Red Cross), осъдиха конкуренцията между агенциите и НПО, начинът на транспорт на помощите или ненужните храни и недостатъчното насочване на финансови средства. Част от финансирането на възстановителните работи така и не достигна до нуждаещите се заради корупция и лошо управление, които погълнаха големи суми.

"На първо място от съществено значение е да се предоставят безвъзмездни средства обмислено и разумно", казва Пол Арбън, директор на австралийски изследователски център за спешна помощ. В тези трудни обстоятелства "добрата воля , която се проявява по целия свят произвежда неуправляем приток на всякакви стоки към засегнатите райони, което създава точкови задръствания в пристанища и летища, което пък пречи на по-необходимата помощ ", казва той.

Държави и хуманитарни организации вече започнаха да изпращат помощи на Филипините. "Достигането до най-засегнатите райони е много трудно. Работим денонощно", заяви представителят на УНИЦЕФ (UNICEF) за Филипините Томо Хозуми. На пострадалите островите Талкобан и Лейте оцелелите нямат достъп до питейна вода, хранителните магазини са празни. Разграбване започна в обстановка, където като при Апокалипсиса сред улици, задръстени с отпадъци, гният жертвите на тайфуна.

"Местности изтрити от картата, ужасяващи човешки загуби", припомня какви са резултатите от природни катастрофи председателят на Червения кръст в Австралия Робърт Тикнър. Той призовава хората да правят парични дарения, вместо да пращат предмети и храни. "За предпочитане е да се купят на място, за да се стимулира местната икономика", казва той.

Аварийната ситуация е преминала, но ние трябва да оценяваме правилно нуждите за възстановяване, твърдят експертите. "Помощта след цунамито бе впечатляваща, но многобройни грешки, може би неизбежни, бяха допуснати в насочването на помощта за дългосрочното обществено възстановяване.

ЕС, САЩ, Япония и Австралия, както и други страни и много организации вече насочиха помощта си към Филипините.

По БГНЕС

#Филипините #УНИЦЕФ #тайфун #Хаян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници