УНИЦЕФ: Над милиард жени и момичета в света гладуват

УНИЦЕФ: Над милиард жени и момичета в света гладуват
A A+ A++ A

Повече от милиард жени и момичета в света страдат от недохранване, пише УНИЦЕФ. Проблемите не са само за тях, но и за децата - 51 милиона деца под 2 години имат проблеми с растежа заради недохранването на майките.

Броят на бременни и кърмещи жени, които страдат от недохранване се е увеличил с 25 процента от 2020 година насам. Тази статистика отразява ситуацията в 12-те държави, които са в епицентъра на световната продоволствена криза, съобщава УНИЦЕФ.

Над един милиард жени и момичета гладуват

Докладът на организацията към ООН е основан на анализ на ситуацията на жените в почти всички държави по света, пише Deutsche Welle. Според данните повече от милиард жени и подрастващи момичета гладуват, пише "Франс прес”. Това води до поднормено тегло и нисък ръст, недостиг на основни микроелементи в тялото и дори до анемия.

Голямата част от недохранените жени и момичета са от най-бедните части на света - Южна Азия и Субсахарска Африка. Проблемите засягат пряко и децата, казват от УНИЦЕФ. Причината е, че лошата диета на майките се предава на следващото поколение.
Недохранването създава рискове и от смърт в ранна детска възраст. Увреждания може да има и при развитието на плода още по време на бременността. Възможно е те да имат дълготрайни последствия при храненето, растежа, ученето и бъдещата работоспособност.

Децата са също толкова застрашени

"В целия свят 51 милиона деца под две години страдат от изоставане в растежа. По наши оценки около половината от тези деца започват да имат проблеми с растежа още по време на бременността и през първите шест месеца от живота си, когато детето е напълно зависимо от майката", се казва в доклада на УНИЦЕФ.

Според оценките в периода 2020-2022 г. броят на бременните или кърмещите жени, страдащи от остро недохранване, се е увеличил с 25% - от 5,5 на 6,9 милиона - в 12 държави, за които се смята, че са в продоволствена криза - Афганистан, Буркина Фасо, Етиопия, Кения, Мали, Нигер, Нигерия, Сомалия, Судан, Южен Судан, Чад и Йемен.

#УНИЦЕФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"