Хиляди гърци на протест срещу златодобива на Халкидики

Хиляди гърци на протест срещу златодобива на Халкидики
Гръцкото правителство подкрепя проекта, който ще създаде стотици работни места на фона на високата безработица в страната от 27%. Снимка: demotix.com
A A+ A++ A

Повече от 5000 души са протестирали в Солун в събота срещу проект за златна мина на полуостров Халкидики в Световния ден на действия срещу златните мини.

Огромен плакат с надпис "Токсичният прах не знае граници. Не на златните мини!" е предвождал демонстрацията, предава БГНЕС.

В Атина също се е състояло шествие в подкрепа на жителите на село Йерисос на Халкидики, които се борят срещу проект на "Хелиник Голд", филиал на канадската компания "Елдорадо Голд", за разработване на златна мина.

Протестите за спиране на проекта започнаха след като гръцкото правителство даде разрешение през 2011 г. на "Хеленик Голд" да копае на Халкидики.

Според противниците на проекта, златната мина ще нанесе непоправими щети на околната среда и ще замърси подпочвените води и района с вредни вещества като олово, кадмий и живак.

Гръцкото правителство подкрепя проекта, който ще създаде стотици работни места на фона на високата безработица в страната от 27%.

#Гърция #Атина #Солун #протест #златна мина #Халкидики

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници