Кампания за включването на Седемте рилски езера в списъка на ЮНЕСКО

Кампания за включването на Седемте рилски езера в списъка на ЮНЕСКО
Снимка: sotirmarchev.tripod.com
A A+ A++ A

Сдружение „Зелени инициативи“ започва национална кампания за включването на Седемте рилски езера в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това обяви председателят на сдружението Диана Хусеин на кръгла маса, посветена на бъдещето на Рилските езера.

От сдружението смятат, че езерата отговарят на критериите на световната организация. Според Конвенцията на ЮНЕСКО природното наследство се отнася до изключителни физични, биологични и геоложки образувания, местообитания на застрашени видове животни или растения и местности с научна, природозащитна или естетическа стойност, а Седемте рилски езера притежават тези характеристики.

Вписването им в този списък ще им даде специален статут и защита. Кампанията ще включва интернет референдум за влизането в ЮНЕСКО, резултатите от който ще послужат за основание на българските институции и Националното бюро на организацията да направят предложение. (Критериите и процедурите за включване в списъка на ЮНЕСКО можете да намерите на адрес http://www.unesconaturebg.info/assets/files/Kriterii_obekti_UNESCO.pdf )

Безспорен е фактът, че през последните години районът на Седемте рилски езера е обект на засилен туристически интерес, който вероятно ще продължи и занапред. Същевременно в близост до езерата, в района на Сепарева баня и Говедарци е заявен инвеститорски интерес за построяване на целогодишно функциониращ мегакомплекс с 20 хил.легла.

Според природозащитниците реализирането на подобен проект допълнително би допринесло за увеличаване на туристопотока към езерата и би застрашило биоразнообразието.

Изследванията на специалистите по екология показват, че и в момента неконтролираните туристически посещения на езерата водят до започване на процес на антропогенна ерозия.

#Седемте рилски езера #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници