Прокуратурата да разследва политици и медии, призоваващи към омраза, настоя Грозев

Прокуратурата да разследва политици и медии, призоваващи към омраза, настоя Грозев
Грозев обясни, че следва да има санкции и към медии, насаждащи омраза, защото според него заиграването с ксенофобията е игра с огъня. Снимка: novinar.bg
A A+ A++ A

Прокуратурата да се насочи и към политици, сеещи словото на омразата и призоваващи към насилие. Да се разследват хора с власт е трудно във всяка държава, но има процедури за отнемане на имунитет и стига да има воля и желание, това и в България е постижимо, заяви правозащитникът Йонко Грозев, зам.-председател на „Движение България на гражданите“, в ефира на БНР.

Грозев обясни, че следва да има санкции и към медии, насаждащи омраза, защото според него „заиграването с ксенофобията е игра с огъня, а обществото трябва да се събуди за рисковете, които крие словото на омраза“. Когато такова подбуждане към агресия и саморазправа се прави от политически лидери, е очевидно, че целят бързо набиране на политическа подкрепа, коментира Грозев въпроса за растящата в последните дни подкрепа на националистическите формации.

Той допусна, че лица като Бисер Миланов, наречен още Петното, към когото прокуратурата вече повдигна обвинение, и негови сподвижници, не са сами и действат като подставени лица на политически сили, целящи дестабилизация на страната и дълго са били толерирани като говорители на гражданското общество.

Правозащитникът предупреди, че нито прокуратурата, нито хората трябва да подценяват проблема, въпреки че наистина страната не е имала възможност да натрупа опит в ситуации с бежанци. Световният и европейски стандарт ясно е сложил разграничителната линия, на базата на горчивия и дългогодишен опит, добави Грозев, и ние като общество трябва да го следваме.

Призиви като „на въоръжение“, „изчистване от черните“ и „не носим отговорност какво ще стане“, отправени от политически и неполитически лица, са отвъд стандарта на допустимост в цивилизованите общества, подчерта Йонко Грозев.

#Йонко Грозев #„Движение България на гражданите“ #Грозев #бежанци #политици #медии #омраза #Бисер Миланов #Петното

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници