Тръгваме по спиралата на институционален и политически срив

Тръгваме по спиралата на институционален и политически срив
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското общество тръгва по спиралата на институционален и политически срив – това е основният извод от анализа на обществените нагласи през месец октомври, направен въз основа на регулярното национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч. Четири тревожни тенденции откроява изследването:

Доверието към правителството пада под критичните 20 на сто, а ножицата между позитивните и негативните и оценки за развитието на страната се разтваря до три към едно (16%:48%).

Рейтингът на фигури, които доскоро се ползваха със сравнително висока обществена подкрепа - президент, главен прокурор, национален омбудсман - тръгва надолу. Всички те, в една или друга степен, губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт. Конституционният съд, чийто рейтинг измерваме за първи път, стартира с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%.

Връщането в парламента на Д.Пеевски и писмото, в което описва своя успех в живота, взривяват общественото мнение за втори път след избора му за шеф на ДАНС. 1.7 на сто – процент по-малък от санитарния минимум за социологически проучвания – смятат, че моделът за успех на младите хора в България трябва да бъде описаният от Д.Пеевски кариерен път. Тази де факто „присъда” за механизмите на политическо израстване и влияние у нас затвърждава моралната легитимност на студентските протести, обяснява високото им равнища на обществена подкрепа (60%), и въвлича управляващите в нов негативен цикъл с непредвидими последици.

Катастрофиралото обществено доверие води до срив в подкрепата за всички основни политически сили. БСП и ГЕРБ застават на практически равни позиции в пътя си надолу – съответно 16.9% и 16.5%. Реформаторският блок също отстъпва от равнището, от които стартира и стига до 6.4%, следван от по-ниския като потенциал, но по-мобилизиран вот за ДПС (6.1%). Единственият печеливш от сегашната ситуация на ескалираща криза е Атака, чийто рейтинг, макар и бавно, започва да пълзи нагоре. Нараства убедеността на мнозинството от анкетираните, че най-добрият изход в настоящата ситуация са предсрочните избори (78%).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници