Блок в София с фотоволтаична централа на покрива

Блок в София с фотоволтаична централа на покрива
Първият блок в столицата с работеща малка фотоволтаична централа, инсталирана на покрива. Снимка: Българската фотоволтаична асоциация
A A+ A++ A

14 -етажен блок с два входа и 117 имота в жк "Христо Смирненски" в София стана първият блок в столицата с работеща малка фотоволтаична централа, инсталирана на покрива. 120 поликристални модула от месец май вече произвеждат електричество. Цялата мощност е 28 киловата и 200 вата.

"Консумацията на електроенергия, която ни е нужна за входа, спокойно можем да се издържаме с фотоволтаичната централа", твърди Антон Желев, председател на етажната собственост, цитиран от Българската фотоволтаична асоциация.

Той уточни, че дори остава нещо отгоре, за допълнителни разходи. През първите няколко години поддръжката на съоръжението е близка до нулата. Предимствата на слънчевата инсталация не свършват до тук.

"Ние използваме едно пространство, което така или иначе не може за друго да се употреби. Второ, ние предпазваме нашия покрив така от директната слънчева светлина, с което предпазваме самата изолация на покрива" - обясни още Желев.

За да реализират идеята си, съкооператорите "ходели по мъките" 18 месеца за изготвяне и придвижване на документи: разрешително за строеж, губене на папки в общината, обикаляне из отделите на електроразпределителното дружество - за допълнително табло, за окончателен договор, договор като потребител, като производител, за абонатен номер. Във всеки отдел давали пълна документация.

"И ние говорим за зелено производство, а отсякохме една гора, за да правим хартия и копия, за да ги съгласуваме с различните отдели" - недоволен е Антон Желев.

Същият процес в Западна Европа отнема нищожно време в сравнение с описаните по-горе процедури у нас.

"Навсякъде в Западна Европа малките фотоволтаични централи са на уведомителен режим" - твърди председателят на етажната собственост.

#Българската фотоволтаична асоциация #Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници