ЕС обсъжда разрешението на нов вид ГМО, алармират природозащитници

ЕС обсъжда разрешението на нов вид ГМО, алармират природозащитници
Еврокомисарите ще се срещнат през следващата сряда, за да решат дали генетично модифицираната царевица 1507 може да се отглежда на европейска земя. Снимка: vu.ua
A A+ A++ A

В четвъртък коалиция от екологични, земеделски и потребителски организации призоваха Европейската комисия да отхвърли плановете си да разреши за отглеждане нова генетично модифицирана царевица в Европа.

Еврокомисарите ще се срещнат през следващата сряда, за да решат дали генетично модифицираната царевица 1507, собственост на мултинационалната биотехнологична компания Pioneer, може да се отглежда на европейска земя. В писмо до членовете на Комисията, коалицията ги призова за отхвърляне на заявката с посочване на социалните и екологичните рискове, свързани с генетично модифицирани култури, алармират от екологично сдружение За Земята.

По-голямата част от европейските потребители, потребителските съюзи и частните търговци на дребно последователно отхвърлят отглеждането на ГМ културите в Европа. Последните научни изследвания на тези нежелани култури поставят под въпрос техните предполагаеми ползи - те не осигуряват повишени добиви и не предлагат решение на земеделските проблеми, като деградацията на почвата и водите.

"Европейската комисия няма друг избор, освен да забрани тази токсична царевица за отглеждане по полета в Европа. ГМО-културите са ненужни и нежелани в Европа. Самите експерти по безопасност на ЕС казват, че тази ГМ царевица ще навреди на пеперудите и молците. В светлината на дневния ред на търговските про-ГМО преговори между ЕС и САЩ, това е първото истинско изпитание за политиците ни и ще видим дали те ще се застъпят за околната среда и потребителите или ще се прегънат с корпоративните търговски интереси", коментира Муте Шимф, активист на Приятели на Земята.

Припомняме Ви, че в България всяко одобрение на ГМО се отхвърля категорично от граждани, екологични, земеделски, пчеларски и други организации. Последното проучване на НЦИОМ през 2010 г. показа, че 97% от българите не искат ГМО, а около 80% от тях следят темата с интерес.

#За Земята #ГМО #еколози #Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници