Отхвърлиха предложението на Местан за отлагане на дебатите за земята

Отхвърлиха предложението на Местан за отлагане на дебатите за земята
„Предлагам актовете на Народното събрание по никакъв начин да не противоречат с членството в ЕС”, каза Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха предложението на председателя на ДПС, Лютви Местан, за отлагане на дебатите по мораториума за продажба на българска земя на чужденци.

При прегласуване, „за” предложението гласуваха 111 народни представители, „против” – 106, „въздържал се” – 5, предава „Фокус“.

„Има шанс Народното събрание да постигне съгласие по този въпрос. Не е добре по тази тема да се делим политически. Ще направя предложение да се върнем към тази тема, след като ни се представи или изработим заедно прецизен проект за решение”, заяви Местан.

„Разликата е, че ние бихме искали тази идея да се реализира по прецизна процедура. Има разлика между обявяване на мораториум, с който бихме излезли от срока, определен в договора, и другата идея за налагане на специфични ограничения за закупуване на българска земя. Такава европейска практика има, но за това нещо не се налага мораториум”, коментира председателят на ДПС.

„Предлагам актовете на Народното събрание по никакъв начин да не противоречат с членството в ЕС”, каза Местан. 

Депутатът от ГЕРБ, Цвета Караянчева, заяви, че „няма процедура за изваждане на страна-членка от ЕС".

"Преди седмица министър Греков казва, че в министерството работят за това да се увеличи мораториумът с още 7 години. Ревизирайте си кадрите, защото изгонихте всички експертни и качествени кадри, които могат да ви дават съвети", отбеляза тя.

Председателят на „Атака”, Волен Сидеров, посочи от своя страна, че "с този мораториум няма да решим детайлно всички въпроси в земеделието, но ще даде тласък, за да предприемем поредица от мерки".

"Не е нужно 27 страни-членки на ЕС да ратифицират промяна на договора, ние няма да искаме това от тях. Ще спечелим време, така че да вземем мерки да налагаме ограничения. Не рискуваме да се противопоставяме в противоречие с ЕС", добави още той.

#Лютви Местан #мораторуим #земеделска земя #продажба #чужденци #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници