Само около 8% от българите имат застраховка срещу природни бедствия

Само около 8% от българите имат застраховка срещу природни бедствия
Между 5% и 8% от жилищата в България имат имуществена застраховка с включен риск от природно бедствие. Снимка: www.dabeda.bg
A A+ A++ A

Между 5% и 8% от жилищата в България имат имуществена застраховка с включен риск от природно бедствие. Обхватът на полицата може да достигне 12 %, ако бъде включена и корпоративната собственост, каза пред в. „Монитор” Румен Гълъбинов, управител на застрахователен брокер.

Според експерта, делът на имущественото застраховане в общия премиен приход на застрахователите се движи между 12% и 15% през годините. В момента обаче се наблюдава спад заради свитото ипотечно кредитиране. Обикновено при отпускане на жилищни заеми банката изисква да се сключи имуществена застраховка с включен риск от природни бедствия.

В момента обаче хората все по-рядко теглят такива кредити. Според Гълъбинов, ако има национална програма, цената на застраховката трябва да е достъпна. Например премията може да започва от 10 лв. за покритие от 10 хил. лв. и да достига до 40 лв. за покритие от 40 хил. лв.

В момента у нас може да се сключи имуществена застраховка с включен риск от природни бедствия за около 30 лв. годишно. Ако бъдат предвидени повече рискове, сред които кражба, цената може да се повиши до 50 лв. за година, поясни Гълъбинов.

#бедствие #застраховка #риск #Румен Гълъбинов #приход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници