Вдовицата на Кадафи иска от ООН тленните му останки

Вдовицата на Кадафи иска от ООН тленните му останки
Муамар Кадафи бе заловен и убит от силите на Преходния национален съвет на 20 октомври 2011 г., близо до родния си град Сирт. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сафиа Фаркаш, вдовицата на сваления либийски диктатор Муамар Кадафи, потърси подкрепата на ООН и Европейския съюз да си върне останките на съпруга си и на сина им Мутасим, предаде АФП.

"Всички членове на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и всички, които имат пряка или непряка връзка с това убийство, трябва да кажат къде са останките на тези мъченици и да позволят на близките им да ги погребат по подходящ начин", настоя тя.

Муамар Кадафи бе заловен и убит от силите на Преходния национален съвет на 20 октомври 2011 г., близо до родния си град Сирт, докато се е опитвал да избяга с конвой, обстрелван от натовски самолети. Той беше прострелян в главата.

Сафиа Фаркаш настоя Африканския съюз да разследва смъртта съпруга и сина й. Двамата бяха погребани на тайно място, за да се превърне мястото в арена на сблъсъци между поддръжниците му и бунтовниците.

Сафиа и три от децата на бившия диктатор – Айша, Ханибал и Мохамед, избягаха в Алжир през август 2011 г., когато силите на бунтовниците превзеха Триполи.

#Муамар Кадафи #ООН #Европейския съюз #Мутасим #ООН #ЕС #Преходния национален съвет #Африканския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници