Армията може да участва хуманитарно за опазване на границата, казва Найденов

Армията може да участва хуманитарно за опазване на границата, казва Найденов
До 5 млн. лева ще струва изграждането на техническите съоръжения за 30-километровата ивица в района на Елхово, посочи Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Като крайна форма, не е изключено евентуално участие на военно формирование за опазване на българската граница от бежанци", заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след извънредното заседание на правителството за обсъждане на бежанската криза.

Найденов отбеляза, че участието на армията ще е само по хуманитарни причини, подпомагащи екипите и силите на Гранична полиция, за опазване на българската граница.

Военният министър направи разчет на средствата, от които се нуждае министерството.

Около 750 хил. лв. са необходими за възстановяването на 107-те км пътища за поставянето на технологични съоръжение за контрол на границата.

До 5 млн. лева ще струва изграждането на техническите съоръжения за 30-километровата ивица в района на Елхово.

Средствата ще са допълнително поискани към бюджета на Министерство на отбраната и ще са на базата на актуализацията на бюджета на правителството.

„Най-добрият начин, по който могат да бъдат изпълнени възстановяването на пътищата и изграждането на техническите съоръжения, е те да бъдат възложени директно на българската армия. Тя разполага с необходимите умения и техника”, посочи Найденов.

Според него, армията ще подпомогне решаването на проблема с бежанците и като предостави логистици, комеданти и психолози на местата за настаняване на бежанците.

Министерство на отбраната ще осигури и високопроходима техника и автобуси, които да послужат са превозване на бежанците.

Разходите на Военномедицинска академия за грижи на бежанците до този момент са около 100 хил. лева.

#Ангел Найденов #бежанци #граница #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници