Спортното министерство с инициатива за бежанците в България

Спортното министерство с инициатива за бежанците в България
A A+ A++ A

Спортният министър проф. Мариана Георгиева и ръководеният от нея екип обсъдиха и приеха спешни мерки за облекчаване приема и интегрирането на бежанците в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"За България е много важно, омекотяването на "удара" от емигрантския поток да бъде равномерно разпределен между институциите, имащи отношение към проблема. Ние сме външната граница на Европейския съюз и не можем да си позволим импровизации. Ще направим всичко възможно, аз като министър и екипът ми като министерство, да облекчим държавата в тази кризисна ситуация. Затова предлагам пакет от мерки, които са в моите правомощия, и се надявам те да бъдат приети от обществото ни подобаващо. Сега е моментът да покажем като български граждани нашата толерантност към хора, които не по свое желание сменят местоживеенето си.", заяви министър Георгиева.

Спешни мерки за бежанците в България

1.Студентите – арабистика, медицина, филология и психология да се включат като доброволци съобразно професионалната им квалификация – за превод, ограмотяване и подпомагане в комуникацията.

2.Реализация по проект "Младежта в действие" за подкрепа на бежанците в София. Участие на млади хора от Египет, Тунис и Йордания – за 28.10.2013 год.

3.Провеждане на съкратен курс за ограмотяване по български от младите доброволци.

4.Проект "Младежка академия" за популяризиране на действията в подкрепа на бежанците.

5.Събиране на дарения за бежанците чрез студентски структури в университетите и организиране на спортни мероприятия с благотворителна цел.

6.Закупуване на спортни пособия от ММС за младите хора в бежанските лагери – ракети за тенис на маса, топки и др.

7. МВР и Агенцията за бежанците да осигурят достъп на младежите-доброволци и организациите, предоставящи услуги на младите емигранти в бежанските лагери.

8.Кратки сесии и беседи с наши младежи на тема "Толерантност".

#проф. Мариана Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници